Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Marble Arch Mound ligger i hjärtat av Londons shoppingkvarter.
Marble Arch Mound ligger i hjärtat av Londons shoppingkvarter.
Marble Arch Mound ligger i hjärtat av Londons shoppingkvarter.
Marble Arch Mound ligger i hjärtat av Londons shoppingkvarter. Foto: SHUTTERSTOCK

Londons nya landmärke väcker starka känslor

Tanken var att skapa en grön kulle i hjärtat av Londons shoppingkvarter. Resultatet har kallats ”en av de värsta turistattraktionerna i historien”. Marble Arch Mound är en kulle som har väckt starka känslor hos Londonborna.

När pandemin slog hårt mot Londons shoppingdistrikt, och i synnerhet mot det klassiska shoppingstråket Oxford Street, insåg de styrande i Westminster att något måste göras för att få folk att komma tillbaka till området – frågan var bara vad? 

Idén man kom upp med var att bygga en 25 hög grästäckt kulle mitt i shoppingdistriktet – en turistattraktion som gjord för Instagrambilder. Upp till 1 000 besökare om dagen skulle klättra uppför de 130 trappstegen som leder upp till en utsiktsplattform. På väg ner kan man gå ner i den uthuggna insidan av kullen, där det finns en butik och ett kafé som säljer mat och dryck.

Besökare på väg uppför de 130 trappstegen som leder till toppen. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 10 bästa hotellen i London 

”Londons värsta turistattraktion”

”Greener, Smarter, Future, Together” var ledorden, men resultatet blev inte vad man hade hoppats på. Kritiken var massiv redan från start. ”Londons värsta turistattraktion”, ”lerig monstrositet”, ”slagghög” och ”spektakulär flopp” var bara några av omdömena om Marble Arch Mound, som kullen döptes till.

Redan två dagar efter öppnandet stängdes kullen för besök i tolv dagar, för att vegetationen skulle få ”tid att sätta sig och växa” och för att man skulle komma till rätta med några ”barnsjukdomar”, enligt de ansvariga. Från början var besökarna också tvungna att köpa en biljett för 50 kronor för att gå upp, men i mitten av augusti tillkännagavs att inträdet skulle vara gratis. Frågan är om detta kommer att blidka Londonborna, inte minst sedan den ursprungliga kostnaden för projektet på 24 miljoner svenska kronor nu snarare tycks hamna på över 80 miljoner kronor.

En tröst för kritikerna är att Marble Arch Mound inte kommer att vara en del av Londons stadsbild för evigt, utan bara fram till januari 2022, då den är tänkt att plockas ner. Så det gäller faktiskt att skynda sig om du vill ta en Instagrambild på vad som kanske kommer att gå till historien som en av de största turismflopparna i historien. Och som tur är finns det ju mycket annat att se och göra i London.

I januari 2022 kommer Marble Arch Mound att plockas ner. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Stor Londonguide med allt sevärt du inte ska missa