Har ditt pass gått ut? Lugn, det finns hopp.
Har ditt pass gått ut? Lugn, det finns hopp. Foto: Shutterstock / Allt om Resor

Lång väntetid – så kan du fixa passet till semestern

Har du planerat att åka utomlands i sommar – och upptäckt att ditt pass har gått ut? Du är inte ensam. Det är långa kötider för att ansöka om pass på många håll i Sverige just nu. Men lugn, det finns lösningar!

Bor du i Stockholm och vill ansöka om pass på passexpeditionen före midsommar? Det blir inte lätt – första lediga tid i Stockholms city just nu är 8 juli. Bor du i Göteborg är läget ännu värre – här finns inga lediga tider förrän 4 augusti.

Orsaken är förstås pandemin. På grund av den hade region Stockholm i slutet av mars utfärdat cirka 45 procent färre (motsvarar cirka 270 000) pass jämfört med föregående år.

– Nu i juni ser vi att läget är förändrat, där många av tiderna i Stockholms län har blivit uppbokade, dels i takt med att behovet och viljan att resa ökar och fler blir vaccinerade, dels efter vår externa informationssatsning i april. Nationellt kan man se att det ökade flödet främst är i storstadsregionerna, säger Sandra Karman, regional samordnare för pass i Stockholm.      

Under våren har två nya stationer öppnat upp för utlämning av pass i Stockholms län – på Vällingby polisstation och Södermalm polisstation. Det innebär en avlastning för andra stationer, även om det inte går att ansöka om pass där.

Testa i grannlänet

Hittar du inga lediga tider där du bor kan du försöka kolla upp närliggande regioner där det kan vara mindre tryck. Här är första lediga tid i Sveriges alla län (läget den 11 juni):

Blekinge län: 17 juni, Karlshamn

Dalarnas län: 15 juni, Borlänge

Gotlands län: 15 juni, Visby

Gävleborgs län: 14 juni, Gävle, Hudiksvall och Bollnäs

Hallands län: 21 juni, Halmstad

Jämtlands län: 14 juni, Östersund, Strömsund, Åre

Jönköpings län: 16 juli, Värnamo

Kalmar län: 14 juni, Oskarshamn

Kronobergs län: 7 juli, Ljungby

Norrbottens län: 14 juni, Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Kalix, Kiruna

Skåne län: 21 juli, Ystad

Stockholms län: 8 juli, Järva

Södermanlands län: 7 juli, Eskilstuna, Nyköping, Strängnäs

Uppsala län: 28 juni, Tierp

Värmlands län: 14 juni, Arvika

Västerbottens län: 14 juni, Skellefteå, Lycksele, Storuman, Vilhelmina, Umeå

Västernorrlands län: 14 juni, Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Ånge och Örnsköldsvik

Västmanlands län: 16 juni, Köping, Fagersta

Västra Götalands län: 24 juni, Stenungsund

Örebro län: 19 juni, Örebro

Östergötlands län: 27 juli, Linköping och Norrköping

Du kan få provisoriskt pass

Som en sista utväg kan du ansöka om provisoriskt pass, som går att få tidigast 72 timmar före avresan. För att få provisoriskt pass måste du vara svensk medborgare. När du ansöker måste du kunna styrka att du ska resa, vart du ska resa, när du ska resa och hur länge du ska vara bortrest, till exempel med en bokningsbekräftelse. Du behöver också ha en giltig ID-handling. Om du saknar giltig ID-handling kan du ta med dig någon som styrker din identitet, förutsatt att personen räknas som godkänd intygsgivare – det kan till exempel vara make, maka, partner, förälder, mor- eller farförälder, myndigt barn, barnbarn eller syskon, vårdnadshavare, god man eller arbetsgivare (om du har varit anställd minst ett år). Det finns ett fåtal länder som inte godkänner provisoriskt pass, till exempel Dubai och övriga emirat i Förenade arabemiraten. Kontrollera med ambassad före avresa vad som gäller.

Provisoriskt pass fås bara på ett fåtal platser i Sverige, dels på flygplatserna Arlanda, Göteborg Landvetter, Skavsta och Sturup, dels på passexpeditionerna i Karlskrona, Karlstad, Luleå, Malmö Drottninggatan, Stockholm city, Umeå och Västerås.

Till många länder kan du använda nationellt ID-kort i stället för pass. Det gäller följande länder: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. Ansökan om nationellt ID-kort görs på samma sätt som en ansökan om ordinarie pass.

LÄS MER: Pass – allt du behöver veta inför nästa resa