Adriatiska bukten vid Split.
Adriatiska bukten vid Split. Foto: SHUTTERSTOCK

Kroatien öppnar upp – även svenskar är välkomna

Kroatien är ett av de länder i Europa som drabbats minst av coronaviruset. Nu har landet upprättat ett ömsesidigt avtal med tio länder i Europa, och även svenskar är välkomna, med vissa restriktioner.

Medborgare från Slovenien, Tjeckien, Ungern, Österrike, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland och Slovakien är de länder som välkomnas till Kroatien utan att behöva ange en anledning för sitt besök. Alla turister kommer få ett infoblad med rekommendationer om social distansering från kroatiska Folkhälsomyndigheten. 

Sedan 28 maj 2020 kan man registrera sitt kommande besök i Kroatien på appen EnterCroatia

Registrering krävs

Som en extra försiktighetsåtgärd kommer besökarnas semesterdestination, e-post och mobilnummer att registreras, för att de lätt ska kunna kontaktas vid behov om smittspridningen skulle ta fart igen.

Makarska rivieran i Kroatien. Foto: SHUTTERSTOCK

Detta gäller för Sverige

Svenska turister som vill resa till Kroatien måste visa upp bekräftelse på semesterbokning, ägarbevis eller hyreskontrakt för en fastighet, båtplats i kroatisk marina, bokad seglingsresa eller liknande.  

LÄS MER: Stranden som är Kroatiens bäst bevarade hemlighet 

Direktflyg från Köpenhamn 

Kroatien väntar större antal turister först i början av juli, när fler internationella flyglinjer kommer i gång. Kroatiska flygbolaget Croatia Airlines, som ingår i Star Alliance, öppnar direktflyg mellan Köpenhamn och Zagreb den 1 juni, med avgångar måndagar, tisdagar och onsdagar och vidare till Pula, Zadar, Split och Dubrovnik. Från och med 20 juni inför Croatia Airlines direktflyg mellan Köpenhamn och Split.  

Kroatiska Turistrådets rekommendation är att bilburna turister följer transitländernas reserekommendationer och villkor för genomfart genom respektive land. 

Turistattraktioner öppet som vanligt

Restauranger, kaféer, stränder, badanläggningar, nationalparker och naturparker samt övriga turistattraktioner som Dubrovnikmuren håller öppet i Kroatien. 

Det är åter tillåtet att samlas fler än 40 personer. Familjer och sällskap kan sitta tillsammans på restauranger, hotell serverar frukost vid bordet i stället för buffé.    

Aktuell info om resandet till Kroatien finns på Kroatiska Turistrådets hemsida.

Reseavrådan UD

Med anledning av den omfattande spridningen av Covid-19 och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, har UD förlängt sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder. Avrådan gäller i nuläget fram till den 15 juli 2020.

LÄS MER: Kroatien: Hvar, Split eller Makarska Rivieran 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande