Salemi ligger vackert omgiven av vingårdar och olivodlingar.
Salemi ligger vackert omgiven av vingårdar och olivodlingar. Foto: Shutterstock

Köp ett hus i en av Italiens vackraste byar – för 1 euro

Den idylliska sicilianska byn Salemi auktionerar ut övergivna hus för 1 euro (cirka 10 kronor) i ett försök att öka sin befolkning. Salemi, som är känd för sin medeltida charm, utsågs nyligen till en av Italiens vackraste byar.

Salemi, en vacker medeltida stad på sydvästra Sicilien, blev nyligen en av de byar i Italien som auktionerar ut hus för 1 euro i ett försök att kompensera den minskande befolkningen. Enligt CNN vill man uppmuntra människor både från Italien och utomlands att köpa några av stadens övergivna hus på auktion och därigenom blåsa nytt liv i samhället. Vanligtvis behöver husen som erbjuds väldigt mycket arbete för att få dem i beboeligt skick, så priset på 1 euro ska nog tas med en rejäl nypa salt.

Liknande auktioner har ägt rum i flera italienska byar, till exempel Cinquefrondi i Kalabrien och Mussomeli, som också ligger på Sicilien. Många av de städer som auktionerar ut hus är mer eller mindre att betrakta som spökstäder. Salemi fick exempelvis se sin befolkning krympa avsevärt när minst 4 000 invånare flydde efter den fruktansvärda jordbävningen som skakade Sicilien 1968.

Övergivet hus i Salemi. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Upptäck Sicilien – Italiens smakrika och häftiga ö

Företag kan få skattelättnader

Hugade spekulanter behöver inte besöka Sicilien för att inspektera husen i förväg, men de måste skicka in en plan där de beskriver hur de tänkt renovera fastigheten. Dessutom krävs en deposition på 3 000 euro (cirka 30 000 kronor). De som planerar att göra om sitt hus till ett företag som hjälper till att återuppliva den lokala ekonomin, till exempel ett B&B, galleri eller restaurang, kan ansöka om skattelättnader.

– Innan vi gick ut med detta var vi först tvungna att återställa de gamla delarna av Salemi där husen ligger, och uppgradera skicket på allt från vägar till elnät och avloppsrör, säger stadens borgmästare Domenico Venuti till CNN.

Italien drabbades hårt i början av covid-19-pandemin, men just Sicilien har hittills varit en av de europeiska nationernas minst drabbade regioner.

Under den kommande månaden kommer några dussin hus i Salemi att auktioneras ut med ett startpris på en euro – mindre än priset på en espresso.

LÄS MER: Guide till Sardinien – strändernas ö

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande