Bongoantilopen är utdöende hemma i Afrika.
1 av 3: Bongoantilopen är utdöende hemma i Afrika. Foto: KOLMÅRDEN
Djurparken ger nytt hopp för den hotade damagasellen.
2 av 3: Djurparken ger nytt hopp för den hotade damagasellen. Foto: KOLMÅRDEN
Sex nilvattenbockar flyttar in på Kolmården.
3 av 3: Sex nilvattenbockar flyttar in på Kolmården. Foto: KOLMÅRDEN

Kolmårdens nya insats för utdöende praktdjuren

De är så gott som utrotade i sina naturliga miljöer i Afrika men i vår får de ett nytt, tryggare hem:

Kolmårdens djurpark hoppas kunna rädda de utdöende arterna bongoantiloper, damagaseller och nilvattenbockar för framtiden.

Världens mest utrotningshotade antiloper flyttar in på Kolmården i vår. Redan i februari anlände sex nilvattenbockar. I mars-april flyttar även två stycken bongoantiloper och tre damagaseller in.

Nilvattenbockarna och damagasellerna är de första av sina slag i Sverige.

Arterna är i stort sett utrotade i naturen, men tack vare bevarandeprogram i djurparker runtom i världen (varav Kolmården är en) hoppas man kunna rädda arterna för framtiden. Det handlar om relativt stora och mycket vackra djur:

Damagasellen eller dovhjortsgasellen hittas normalt i Saharas ökenmarker. I dag tros det bara finnas så få som hundra stycken kvar, och av den underart som flyttar in på Kolmården finns det inga djur kvar alls i naturlig miljö. 

Bongoantilopen lever i skogar i afrikanska länder som Kongo och Ghana. För den östliga bongoantilopen som lever i Kenya är läget mycket akut, då bara ett sjuttiotal återfinns i deras naturliga miljö i där. Nu kommer Kolmården till undsättning.

Nilvattenbockeners hemmamark är träskområdet Sudd i Sydsudan. Läget för arten är mycket osäkert man till följd av konflikterna i Sudan inte vet hur många som finns kvar. Klart är i alla fall att 36 000 individer uppskattades finnas 1980 men 2007 fanns det bara cirka 4000. 

LÄS MER: Trenden har vänt för utrotningshotade djuret 

”Sista livlinan”

Det är på inrådan av EAZA, den europeiska djurparksföreningen, som Kolmården ställer sin anläggning till förfogande för de internationella bevarandeprogrammen. För att säkra arternas långsiktiga överlevnad krävs stabila och genetiskt friska populationer i djurparker runtom i världen.

– Arterna står på gränsen till utrotning och individerna vi tar emot är en del av en internationell reservpopulation, en sorts back-up som på lång sikt säkrar artens överlevnad, berättar Rickard Sjödén, informationsansvarig på Kolmårdens djurpark.

Sedan tidigare finns en grupp med akut hotade addaxantiloper i djurparken. Kolmården har vid flera tillfällen släppt ut addaxantiloper i Afrika, senast 2007 när antilopen Sola planterades ut i Tunisen, där hon de kommande åren fick flera kalvar. Återintroduktion till naturen är något som kan bli aktuellt även för de nya arterna.

– Djurparkerna är den sista livlinan för en mängd arter. Den biologiska mångfalden raseras just nu i en hjärtskärande takt och vi behöver köpa oss tid att återställa och säkra djurens naturliga levnadsmiljöer, säger Christine Karmfalk, vd på Kolmården. 

– Arternas överlevnad ligger därmed många gånger i våra händer och det gör vårt uppdrag viktigare än någonsin.

LÄS MER: Djuren som vi kan tvingas säga hejdå till 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande