Observatoriet i Zweibrücken liknar inget annat.
Observatoriet i Zweibrücken liknar inget annat. Foto: Hochschule Kaiserslautern

Kolla in observatoriet som ser ut precis som R2-D2

Det finns många observatorier runt om i världen. Men bara ett är målat exakt som en av de mest berömda karaktärerna i filmsuccén ”Star wars”.

Observatoriet i den tyska universitetsstaden Zweibrücken, nära gränsen till Frankrike, ser inte ut som ett vanligt observatorium. I stället har den blå- och vitmålade byggnaden en omisskännlig likhet med en av de mest omtyckta karaktärerna i ”Star wars”-filmerna: droiden R2-D2. Och det är naturligtvis ingen tillfällighet.

Universitetsprofessorn Hubert Zitt är den som ligger bakom observatoriets utseende, enligt sajten space.com. Han är ett stort fan av både ”Star wars” och ”Star trek” och är känd för sina föreläsningar med ”Star wars”- och ”Star trek”-tema – har har bland annat tidigare undervisat i kursen ”The Physics of Star trek” på ett universitet i Texas.  Med hjälp av en yrkesmålare och ett antal av sina studenter blev visionen verklighet.

Efter ommålningen har observatoriet blivit en turistattraktion. Foto: Hochschule Kaiserslautern

LÄS MER: Star Wars Rogue One – här är filmen inspelad 

Tweet från Luke Skywalker

Observatoriet i Zweibrücken har blivit något av en turistattraktion och har förstås fått mycket uppskattning från fansen. Extra kul är kanske att även Mark Hamill, som spelade Luke Skywalker i ”Star wars”-filmerna, har twittrat om observatoriet.

https://twitter.com/HamillHimself/status/1109231418054455298

Själva byggnaden är ett offentligt observatorium som rymmer en 14-tums reflektor med en mängd filter och tillbehör. Även om det är en del av universitetet används det inte för forskning utan enbart för offentliga visningar.

LÄS MER: Star Wars-fan? Här är platserna du måste se

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!