Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Rosella har sålts till Grekland.
Rosella har sålts till Grekland.
Rosella har sålts till Grekland.
Rosella har sålts till Grekland. Foto: Viking Line Pressbild

Klassisk Viking Line-färja säljs till grekiskt rederi

Viking Line säljer fartyget M/S Rosella, som trafikerar rutten Mariehamn–Kapellskär, till grekiska Aegean Sealines Maritime Co. Rosella kommer att föra grekisk flagg och trafikera i Egeiska havet.

Trotjänaren Rosella har varit en del av Viking Lines flotta sedan 1980, men enligt Viking Line har fartygets trafik inom rederiet nu kommit till sin slutpunkt. Rosella kommer att göra sin sista resa på linjen mellan Kapellskär och Mariehamn söndagen den 8 januari.

”Även om hon har underhållits väl och håller en god standard kan hon inte i framtiden möta Viking Lines högt ställda krav på minimal miljöpåverkan, särskilt avseende koldioxidutsläpp”, heter det i ett pressmeddelande.

Försäljningspriset ligger enligt pressmeddelandet på 11 250 000 euro, drygt 120 miljoner svenska kronor.

Utvärdera vad som händer med rutten

– Vi utvärderar nu alternativa lösningar för rutten Mariehamn–Kapellskär, säger Viking Lines vd Jan Hanses till Allt om Resor. Men fartyget är över 40 år gammalt, och vi måste kunna möta de nya reglerna för koldioxidutsläpp och det hade varit kostsamt att modernisera fartyget. Vi fick väldigt ett bra anbud från köparna och då utnyttjade vi det.

Viking Line offentliggjorde tidigare i veckan att fartyget Viking XPRS, som tidigare har varit registrerat i Estland, kommer att flaggas finskt, vilket har lett till en del spekulationer på sociala medier om att fartyget ska ersätta Rosella på sträckan Mariehamn–Kapellskär.

Enligt Jan Hanses finns dock inga såna planer.

– Det är i alla fall inget som är omedelbart förestående.

LÄS MER: Hemliga koderna du inte vill höra på kryssningen
LÄS MER:
Här är världens största kryssningsfartyg
LÄS MER:
Barnförbjudet på nya kryssningsfartyget