10 000-metersklubben – en mycket inofficiell klubb utan medlemsregister.
10 000-metersklubben – en mycket inofficiell klubb utan medlemsregister. Foto: SHUTTERSTOCK

Kändisarna som är med i 10 000-metersklubben

De flesta som har sex ombord på ett flygplan försöker hålla det lite diskret. Men sen finns ett antal kändisar som inte har något emot att avslöja detaljerna. Här är stjärnorna som är med i 10 000-metersklubben.

Det är lätt att glömma bort att det fanns en tid före corona och klimatdebatten, då världsstjärnorna flög kors och tvärs över jorden. Och ett antal av dem fick den långa flygresan att gå lite fortare genom att bli medlemmar i 10 000-metersklubben – alltså den väldigt informella ”klubb” som man automatiskt blir medlem i om man har sex på 10 000 meters höjd. 

Fast vänta ett tag – det är ju här i Sverige som vi kallar den 10 000-metersklubben. På engelska heter den Mile high club, och en mile är som bekant betydligt mindre än 10 000 meter – 1 609 meter för att vara exakt, eller kanske mer korrekt 1 852 meter om man pratar om en nautisk mil, vilket man bör göra när det handlar om sjö- och luftfart. Så är du flygrädd kanske du faktiskt kan kräva medlemskap i klubben om du exempelvis har haft en het stund på toppen av Kebnekaise (vilket i och för sig låter rätt osannolikt).

Det allra äldsta belägget för klubben, eller åtminstone en föregångare till den, går tillbaka ända till 1785 (jo, det är faktiskt sant). I en vadslagningsbok i en herrklubb i London står följande rader: ”Lord Cholmondeley har gett två guineas till lord Derby för att ta emot 500 guineas när hans nåd [har sex med] en kvinna i en ballong tusen yards från jorden” (tusen yards är drygt 914 meter). Det finns dock inga belägg för att lorden någonsin vann vadet.

Sedan dess har det rullat på. Enligt en undersökning bland Skyscanners resenärer uppgav 20 procent att de var medlemmar i klubben. Här är några kändisar som garanterat lär vara medlemmar, enligt The Sun.

1. Chrissy Teigen och John Legend

Den 35-åriga supermodellen Chrissy Teigen och den 42-årige Grammybelönade sångaren John Legend har erkänt att de har haft sex på ett plan – och det var inte ens på en toalett.

– Vi var på väg till Thailand för att träffa mina föräldrar, och flög i första klass, har Teigen berättat för Cosmopolitan. Vi låg under en filt. Jag tycker att vi borde få medalj för det.

Chrissy Teigen och John Legend gjorde det i första klass. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Bruce och Kris Jenner

Bruce (numera Caitlyn) och Kris Jenner var gifta i mer än 15 år, och har säkert många minnen tillsammans. Men Kris har avslöjat att deras mest pinsamma ögonblick var när de blev påkomna med att ha sex ombord på ett flygplan.

– Vi hade sex på toaletten, och vi kom ut och ingen sa något, har Kris berättat för Cosmopolitan.

Det var inte förrän planet landade som de insåg att de hade blivit upptäckta, och att alla visste om deras hemlighet.

– Precis före landningen satte flygvärdinnan på mikrofonen och ropade: ”Grattis, mr och mrs Jenner! Ni har just gått med i 10 000-metersklubben. Vi är så stolta över er, och har bestämt oss för att ge er en flaska champagne! Jippie!”, berättade Kris. Jag försökte bara sjunka ner så långt jag kunde i flygstolen. Jag var så generad.

Bruce och Kris Jenners äventyr gjorde Kris generad. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Kim Kardashian

Även Kris Jenners dotter Kim Kardashian har gjort det på ett plan. Hon har dock inte avslöjat med vem. Det var under en livesänd frågestund med sina fans som hon fick frågan om hon var med i 10 000-metersklubben.

– Är jag det? Ja. Det var på en internationell nattflygning och ingen annan var i närheten.

Kim Kardashian blev medlem på en nattflygning. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Flygbolaget erbjuder: Ha sex på 10 000 meter 

4. Liam Neeson

Filmstjärnan Liam Neeson är också med i klubben, och kommer till och med ihåg vilket flygbolag planet tillhörde.

– Jag gick med i 10 000-metersklubben för många år sedan. Jag minns att det var på ett Lufthansa-plan, erkände han på en presskonferens 2014.

Liam Neeson flög högt med Lufthansa. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Ralph Fiennes

2007 berättade en flygvärdinna på Qantas att hon hade en flört med skådespelaren Ralph Fiennes på toaletten i business class på ett flyg från Darwin i Australien till Mumbai i Indien.

Efter att först förnekat ryktena erkände hon senare till Mail on Sunday: 

– Det är sant. Vi älskade på planet den natten. Jag vet att vissa människor kommer att tycka att det är äckligt. Och jag är inte stolt över det jag gjorde – det var olämpligt beteende. Men jag ångrar det inte. Ralph är underbar, och kemin mellan oss var fantastisk. Vilken kvinna skulle inte vilja älska med honom?

På grund av händelsen blev flygvärdinnan senare uppsagd från flygbolaget.

Ralph Fiennes hade en flört med en flygvärdinna. Foto: SHUTTERSTOCK

6. James Brolin och Barbra Streisand  

Enligt The Mirror chartrade den nu 79-åriga filmstjärnan Barbra Streisand och hennes man James Brolin ett privat jetplan för att flyga över Los Angeles, enbart för att bli hedersmedlemmar i 10 000-metersklubben.

James Brolin och Barbra Streisand chartrade ett privat jetplan. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Därför blir vi pilska på 10 000 meters höjd 

7. Janet Jackson

När sångerskan Janet Jackson var gäst i Tyra Banks pratshow på tv frågade programledaren den 55-åriga sångerskan om vilket som var det ”galnaste stället” som hon någonsin haft sex på.

– På ett plan – ett kommersiellt flygplan, sa Janet Jackson.

På frågan om händelsen hade ägt rum på toaletten svarade sångerskan: 

– Nej, det är det som är det värsta – det var på min plats!

Janet Jackson satt kvar på sin plats. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Richard Branson

Har man grundat ett flygbolag som heter Virgin Airlines är det kanske inte så konstigt att man är medlem i 10 000-metersklubben. Den 71-årige affärsmogulen Richard Branson var dock bara 19 år när det hände – och det var dessutom med en gift kvinna.

– Jag satt i ekonomiklass på en flygtur bredvid denna mycket attraktiva dam på väg till Los Angeles, berättade han för magasinet GQ. Vi började prata, och det gick lite längre. 

– Problemet med flygplanstoaletter är att de i allmänhet är väldigt små, och akrobatiken får inte ta för lång tid eftersom det inte finns plats och folk börjar banka på dörren. Det jag minns tydligt är att jag såg fyra handavtryck på spegeln när vi slutat, och att jag tänkte att jag nog borde torka bort dem.

– Jag kommer också ihåg att jag klev av planet, och hon vände sig till mig och sa: ”Du, det är lite pinsamt, men jag ska träffa min man vid ankomsten, skulle du vilja hålla dig lite bakom mig …” Men det var en minnesvärd flygning.

Richard Branson har ett eget flygbolag. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Kända svenskar

Enligt sajten Realtid är pianisten Robert Wells med i klubben, liksom Björn Borg och hans första fru Mariana Simionescu. Brottaren Frank Andersson har berättat att han har gjort det med en flygvärdinna på väg till en tävling i USA. Och de är säkert inte de enda. 

Men sen är förstås frågan: är det lagligt?

– För att följa säkerhetsföreskrifterna måste man sitta ner och spänna fast säkerhetsbältet under start och landning, sa en taleskvinna för för engelska Civil Aviation Authority till BBC när frågan kom upp.

Det finns ingenting i internationell flygrätt som förbjuder sex på plan, enligt BBC. Men försiktighet tillråds, eftersom andra lagar och regler kan bli aktuella. Om någon har sett själva akten kan det till exempel handla om förargelseväckande beteende. 

Björn och Mariana hade en kärleksstund på hög höjd. Foto: Jacob Forsell/Expressen

LÄS MER: Så har du sex på flyget – utan att bli upptäckt 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!