Hyr en egen ö med en fyr för bara 350 kronor/natt
Vad sägs om att bo i en fyr från 1833 på en egen ö i ett av Europas populäraste turistländer – en ö som erbjuder spektakulära solnedgångar och soluppgångar samt lugna kvällar under en stjärnklar himmel? Det är precis vad du kan göra om du bokar en semester på ön Porer.
Den lilla ön Porer är inte större än att du kan gå från den ena änden till den andra på drygt en minut. Den är belägen i Adriatiska havet, två och en halv kilometer från Premantura strax söder om Pula på halvön Istrien i norra Kroatien.
På ön finns en 35 meter hög fyr, byggd 1833, med en lägenhet i fyrvaktarens gamla bostad nedanför fyren där en familj på fyra personer eller två par kan bo. Lägenheten är på 42 kvadratmeter och består av två sovrum med var sin dubbelsäng, samt ett kök och ett badrum med dusch och toalett. Det går att bada från ön, men man bör vara försiktig med att simma för långt från stranden på grund av de starka strömmarna.



Ingen wifi, mat eller dryck på ön
Transfer från och till ön sker med båt från Premantura – en tur som tar en dryg halvtimme. Mat och dryck kan ordnas av båtföraren mot ett tillägg – utbudet av butiker och restauranger på ön är som synes starkt begränsat. Någon wifi kan du tyvärr heller inte räkna med, däremot fantastiska solnedgångar och soluppgångar, en vacker stjärnhimmel och lugn och ro. En natt kostar från 1 400 kronor på Airbnb, vilket innebär 350 kronor per person om ni är fyra stycken.
Fyren på Porer har en spännande historia. Från början bodde två fyrvaktare med sina familjer i ett trähus, men det brann ner redan 1839. I stället byggdes det nuvarande stenhuset upp, och som mest tjänstgjorde fyra fyrvaktare på ön. De satte på och stängde av ljuset, rengjorde linserna, fyllde på olja och så vidare. Var det extra stark dimma satte man på en stark akustisk siren.
Under andra världskriget greps de två fyrvaktarna av den tyska polisen, anklagade för att ha hjälpt partisaner. De skickades till koncentrationsläger men överlevde kriget och kunde återvända hem. 1996 byttes oljelamporna ut mot elektriska lampor. Numera laddas batterierna med hjälp av solpaneler, och fyren är helt automatiserad.
LÄS MER: Bo vid en fyr – magiska platser bland klippor och hav
LÄS MER: Den här fyren har målats i alla regnbågens färger
LÄS MER: Topplistan: Här är världens 10 märkligaste Airbnb-boenden