Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Linnéparken i Växjö är ett av John Lundviks favoritställen.
Linnéparken i Växjö är ett av John Lundviks favoritställen.
Linnéparken i Växjö är ett av John Lundviks favoritställen.
Linnéparken i Växjö är ett av John Lundviks favoritställen. Foto: Pressbild

John Lundviks sex bästa Smålandstips

”Smålandssången” skrevs 1912, och det finns många äldre smålänningar som berättar att de sjöng den i grundskolan. I dag är de få i den yngre generationen som känner igen den. Nu ska Växjösonen John Lundvik ändra på det.

En landsskapssång som har fallit i glömska är ett nytt sätt att få turister att upptäcka Småland, i Destination Smålands nya kampanj. Växjösonen och Melodifestivalen John Lundvik har tagit sig an uppdraget att tolka sången. 

– Min karriär och stora delar av mitt liv finns i Stockholm, och där är bruset konstant. I Småland njuter jag av lugnet, tystnaden och naturen, berättar John Lundvik. Det var också i Småland som mina drömmar om musiken tog form, därför ligger tolkningen av Smålandssången mig extra varmt om hjärtat.

”Lunnabacken är både mystisk och magisk. Det är den högsta punkten i socknen, och när solen tittar fram genom den tätbevuxna skogen och når fram till Lunnabacken är det otroligt vackert.” Foto: Shutterstock

Trots att han är smålänning tvingades John Lundvik göra efterforskningar för att få till det rätta uttalet.

– Jag hade inte hört sången innan, så det kändes lyxigt att lyssna in och lära mig, säger John Lundvik. Den är nationalromantisk och till vissa delar skriver på ett språk som man inte längre använder. Till exempel ”talltrast”. Vi fick göra research om uttalet, eftersom det stavades med två ”l”, men ”a” ska inte sjungas med kort vokal. I dag skriver vi taltrast, som det uttalas. Sådant tycker jag är läckert.

John Lundviks tolkning är betydligt lugnare än originalets marschmelodi, och i videon framför han låten omgiven av de vackra omgivningarna i Småland.

– Jag har försökt hantera låtens element med respekt och kärlek för det ursprungliga. Om jag skulle beskriva min version av Smålandssången säger jag ”Kristina från Duvemåla möter 2021”.

LÄS MER: Gör en roadtrip i Småland – här är 10 sevärdheter 

John Lundvik gör PR för sitt hemlandskap Småland. Foto: Pressbild

John Lundviks sex bästa Smålandstips

1. Linnéparken, Växjö

”För mig som smålänning och artist är Linnéparken Växjös svar på Royal Albert Hall. Här får bara stora artistnamn uppträda, därför var det extra laddat för mig när jag äntligen fick kliva upp på scenen. Som scen är den dessutom ganska speciell, man är ovanligt högt upp och får en bra överblick. Senast jag uppträdde i Linnéparken var i somras när vi firade de hemkomna OS-medaljörerna. Mina barn har helt andra prioriteringar i Linnéparken. Scenen står sig slätt i konkurrens med lekplatsen Linnés Värld. När jag kom hem från Eurovisionfestivalen i Tel Aviv blev jag emottagen på scenen. Men det imponerade inte på mina barn, deras intresse riktades mot tornet på lekplatsen, haha!”

2. Växjö domkyrka

”Domkyrkan har en fantastisk akustik, och därför fick vi elever på Katedralskolans estetiska musikprogram framföra våra konserter och luciafiranden här. Men det var också i domkyrkan jag började sjunga i gosskör. Jag var 12 år, fick feeling för gospel och gjorde 'lite extratoner'. Min körledare Yvonne var både förtjust och oroad, haha! Det blev tydligt att jag passade bättre som soloartist än körsångare. När jag som avgångsstudent framförde låten ”You raise me up” var det som att cirkeln slöts. Det var ju här i Domkyrkan jag insåg att musiken skulle leda min väg i livet.”

3. Helgasjön

”Jag är lite sjöman i hjärtat och finner lugnet i vatten och hav. Som barn var fiske ett stort intresse. Fanns det en ledig stund stack jag ut på Helgasjön med båten, ibland ensam men ofta med kompisar eller familjen. Min första båt var en Ryds 425 med en 4-hästars Yamaha med det olycksaliga namnet Titanic. Jag utgick från Öjaby där familjen bodde, och åkte ut en bit för att få fina abborrar. Högst smällde naturligtvis kräftfisket i slutet på sommaren. För mig var Öjaby badplats självklart om somrarna, det var 'the place to be' när jag växte upp. Vatten och hav är fortfarande en del av mitt liv, min familj och jag lever båtliv varje sommar.” 

4. Huseby Bruk, Alvesta

”Huseby Bruk är facit för julkänsla och julpynt. Det är väldigt fint och stämningsfullt här, och det hålls ett julfirande som det var förr i tiden. Jag är en stor supporter av julen och kan lätt leva mig in i den spänning och förväntan som mina barn känner inför tomten och julklapparna. Att det är återkommande och aldrig förändras uppskattar jag; julgran och julbord ska se ut och smaka likadant. I år har jag dessutom spelat in mitt första julalbum, 'Välkommen jul'. Det var givet för en artist som älskar julen så mycket som jag!”

5. PM & Vänner, Växjö

”Här har jag haft många roliga kvällar, så roliga att jag till och med fått bakläxa. Som smålänning med stort matintresse är det häftigt att vi har en Michelin- och White Guide-krog mitt i Växjö. Jag går hit när jag är hemma och vill ha riktigt god mat och perfekt service. Men det ska erkännas, när jag var student var det framför allt dansgolvet en trappa upp hos PM som lockade mest.”  

6. Lunnabacken, Urshult

”Lunnabacken är både mystisk och magisk. Det är den högsta punkten i socknen, och när solen tittar fram genom den tätbevuxna skogen och når fram till Lunnabacken är det otroligt vackert. Byggnaderna här är flera hundra år gamla, det finns flyglar och en gammal loge som är från 1700-talet. Och så eldsjälen Gunnar Andersson förstås! Han är ordförande i hembygdsgården Gamla Urshult och vet allt om Lunnabacken. Alla som kommer hit borde träffa honom!”

LÄS MER: Magiska och unika boenden i Småland