1 av 2
Fridolfs konditori i Ystad – platsen där allt börjar.
2 av 2: Fridolfs konditori i Ystad – platsen där allt börjar. Foto: SHUTTERSTOCK

Hjälp Kurt Wallander på interaktiv stadsvandring

Henning Mankells böcker om Kurt Wallander har satt Ystad på världskartan, och lockar i vanliga fall mängder av besökare till staden. Nu kan du göra en virtuell stadsvandring i Ystad, och hjälpa Wallander att lösa ett fall. 

Det är en kulen vårmorgon i Ystad 1988. Poliskommissarie Kurt Wallander äter frukost på Fridolfs konditori när hans kollega Martinsson anländer till konditoriet. En lokal fotograf har hittats brutalt mördad i sin studio. Omständigheterna kring mordet är märkliga och ännu underligare blir det när Wallander hittar ett fotoalbum på mordplatsen – ett album som innehåller en groteskt förvriden bild av honom själv. 

Det är bakgrunden till den nya interaktiva stadsvandringen i Ystad, som är baserad på Henning Mankells Wallander-novell ”Fotografens död”. Under turen lyssnar du på berättelsen och utforskar Ystad genom att besöka platserna där historien utspelar sig. Du kartlägger hur gärningspersonen rört sig genom staden, letar ledtrådar i din omgivning och samlar bevismaterial. Berättarröst är skådespelaren Fredrik Gunnarsson, känd från filmerna som Wallanders kollega Johan Svartman.

LÄS MER: 10 osannolikt vackra platser i Sverige 

– Vi har skapat interaktiva upplevelser på flera platser i Ystad, där verklighet och berättelse knyts samman genom ljud, bild, pussel och animationer, säger Johanna Forsman, vd och medgrundare på StoryTourist som är den app i vilken man kan uppleva stadsvandringen. 

Förutom Ystadsturen finns sedan tidigare en Stockholmstur baserad på Hjalmar Söderberg roman ”Doktor Glas”, en Köpenhamns-tur baserad på H C Andersens ”Den lilla sjöjungfrun” och två Londonturer: en baserad på Robert Louis Stevensons ”Dr Jekyll och Mr Hyde”, den andra på Sherlock Holmes-novellen ”Den blå karbunkeln”.

LÄS MER: QUIZ: Vet du på vilka platser som de kända romanerna utspelar sig? 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande