Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Fridolfs konditori i Ystad – platsen där allt börjar.
Fridolfs konditori i Ystad – platsen där allt börjar.
Fridolfs konditori i Ystad – platsen där allt börjar.
1 AV 2
2 AV 2
Fridolfs konditori i Ystad – platsen där allt börjar.
Foto: SHUTTERSTOCK

Hjälp Kurt Wallander på interaktiv stadsvandring

Henning Mankells böcker om Kurt Wallander har satt Ystad på världskartan, och lockar i vanliga fall mängder av besökare till staden. Nu kan du göra en virtuell stadsvandring i Ystad, och hjälpa Wallander att lösa ett fall. 

Det är en kulen vårmorgon i Ystad 1988. Poliskommissarie Kurt Wallander äter frukost på Fridolfs konditori när hans kollega Martinsson anländer till konditoriet. En lokal fotograf har hittats brutalt mördad i sin studio. Omständigheterna kring mordet är märkliga och ännu underligare blir det när Wallander hittar ett fotoalbum på mordplatsen – ett album som innehåller en groteskt förvriden bild av honom själv. 

Det är bakgrunden till den nya interaktiva stadsvandringen i Ystad, som är baserad på Henning Mankells Wallander-novell ”Fotografens död”. Under turen lyssnar du på berättelsen och utforskar Ystad genom att besöka platserna där historien utspelar sig. Du kartlägger hur gärningspersonen rört sig genom staden, letar ledtrådar i din omgivning och samlar bevismaterial. Berättarröst är skådespelaren Fredrik Gunnarsson, känd från filmerna som Wallanders kollega Johan Svartman.

LÄS MER: 10 osannolikt vackra platser i Sverige 

– Vi har skapat interaktiva upplevelser på flera platser i Ystad, där verklighet och berättelse knyts samman genom ljud, bild, pussel och animationer, säger Johanna Forsman, vd och medgrundare på StoryTourist som är den app i vilken man kan uppleva stadsvandringen. 

Förutom Ystadsturen finns sedan tidigare en Stockholmstur baserad på Hjalmar Söderberg roman ”Doktor Glas”, en Köpenhamns-tur baserad på H C Andersens ”Den lilla sjöjungfrun” och två Londonturer: en baserad på Robert Louis Stevensons ”Dr Jekyll och Mr Hyde”, den andra på Sherlock Holmes-novellen ”Den blå karbunkeln”.

LÄS MER: QUIZ: Vet du på vilka platser som de kända romanerna utspelar sig?