Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Den 23 april öppnas nya området Luna Park på Liseberg.
Den 23 april öppnas nya området Luna Park på Liseberg.
Den 23 april öppnas nya området Luna Park på Liseberg.
Den 23 april öppnas nya området Luna Park på Liseberg. Foto: Pressbild

Heter du Luna kan du få inviga Lisebergs nya park

Luna Park – en egen park i parken för barn i ”mellanåldern” med två nya familjeattraktioner – är årets nyhet på Liseberg. Nu går Liseberg ut i sociala medier och söker personer som heter Luna som ska få inviga det helt nya området.

När Liseberg i Göteborg öppnar för säsongen den 23 april invigs också det helt nya området Luna Park. Nu går nöjesparken ut i sina egna sociala medier och efterlyser personer som heter Luna. Tanken är att samla ett stort antal Luna i olika åldrar som ska få öppna det nya området och vara allra först att premiäråka de två nya attraktionerna på Luna Park-området.

–  Luna Park är i linje med vår ambition att alltid ligga i framkant och är samtidigt en hyllning till en historisk nöjesparkstradition. Nu vill ha hjälp att inviga det nya området av personer som heter Luna för att uppmärksamma namnet, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg.

Enligt SCB:s statistik från 2020 har 3 361 kvinnor i Sverige Luna som förnamn, varav 2 433 har det som tilltalsnamn. Dessutom finns 26 män som heter Luna.

Med namnet Luna Park spinner Liseberg vidare på ett historiskt arv från nöjesparker med ett ofta futuristiskt tema inspirerat av rymdfarkoster och framtidstro. Först ut var klassiska Luna Park på Coney Island i New York 1903, därefter tog en lång rad nöjesparker runtom i världen samma namn. Faktum är att ”luna park” nu för tiden betyder just nöjespark på flera språk, och i år öppnar Liseberg alltså sin egen variant:

 – Vi gör en helt unik och egen tolkning av Luna Park och har skapat ett spektakulärt område fyllt med ljus, ljud, fart och fläkt som är vår hyllning till den fria glädjen, säger Andreas Andersen. Vi har inspirerats fritt av Världsutställningen 1923 i Göteborg, då ju även Liseberg invigdes. Den kreativa anda och optimistiska lekfullhet som präglade den tiden lever i allra högsta grad i Lisebergs DNA än i dag.

Tempus är en sju meter hög åktur för hela familjen. Foto: QUARRY FOLD STUDIO-LISEBERG

Två nya åkattraktioner

Det nya området Luna Park bjuder på två nya nya familjeattraktioner. Turbo är en interaktiv fartfylld attraktion där gästen tar plats på en motorcykel eller i en sidovagn och själv kan påverka åkturen. Tempus är en sju meter hög åktur för hela familjen som sätter tid och rum ur spel med hjälp av fyra roterande axlar som tar gästerna upp och ner och runt – och som dessutom är vacker som en konstinstallation. För Turbo gäller längdgräns 130 centimeter (90 centimeter med medföljande vuxen) och för Tempus gäller 120 centimeter (105 centimeter med medföljande vuxen).

Nästa år fyller Liseberg 100 år, och då invigs Luna, en bumerang-bergochdalbana som kommer att bli den högsta och snabbaste av sin sort i världen.

Området Luna Park innebär också att Liseberg växer på den del av det klassiska nöjesparksområdet som utgörs av ett berg.

– Berget är en viktig del av Liseberg, men den södra delen har varit rätt stillsam – tills nu, säger Andreas Andersen. 

Heter du Luna, eller känner du någon som gör det? I så fall är det bara att gå in och ansöka på liseberg.se/vi-soker-luna!

LÄS MER: Det här är Lisebergs nya attraktioner i sommar
LÄS MER:
10 resmål du inte får missa om du är ett Abba-fan
LÄS MER:
Världens 13 häftigaste pariserhjul