Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Så gör du reseupplevelsen smidigare
2 AV 2
Foto: Avigator Fortuner / Shutterstock

Hemliga koderna du inte vill höra på kryssningen

Spencer Aronfeld är expert på kryssningsfartygslagstiftning. Här förklarar han varför man aldrig vill höra besättningen tillkännage den interna koden ”Oscar” för The Sun.

Kod ”Oscar” betyder att en passagerare saknas och antas ha fallit överbord, något som händer oftare än man tror på kryssningsfartyg enligt Spencer Aronfeld.

– Det är något som de flesta rederier inte vill att du ska veta. Ungefär en till två passagerare i månaden rapporteras saknade som man överbord, berättar han för The Sun.

Och för de som faller överbord är sannolikheten att hittas vid liv mycket liten.

– Det finns dock teknik som radar och infraröda kameror som varnar kommandobryggan om att något av någon anledning faller i vattnet från fartyget.

Dock är falsklarmen många eftersom folk, tro det eller ej, kastar en hel del stora föremål överbord, som sopor, bagage och till och med solstolar.

Fler hemliga koder

Det finns ett antal andra hemliga koder som används ombord för att hålla passagerarna ovetandes om vad som egentligen händer ombord.

Reseexperten Brandon Presser berättar om några av fraserna för The Sun.  

En '30-30' betyder att besättningen ber om hjälp att ta hand om till exempel en spya eller liknande otrevliga saker som någon lämnat efter sig.

Koden ”Alpha” är en medicinsk nödsituation, ”Bravo” är en brand, och ”Kilo” är en uppmaning till all personal att rapportera till sina akutposter i händelse av en evakuering.

Och precis som ”Kilo” är ”Echo” något man helst inte vill höra, det betyder att skeppet har börjat driva okontrollerat.

LÄS MER: Barnförbjudet på nya kryssningsfartyget
LÄS MER:
Hemliga koden när det finns en död kropp på flyget