Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Vackra Lake District – som taget ur en saga
2 AV 2

Här är världens sju nya underverk – årets lista

Av antikens sju underverk finns bara ett kvar – pyramiderna i Giza. Det har visserligen utsetts nya underverk sedan dess, men vi lever i en fantastisk värld och det välkända resemagasinet Condé Nast Traveller har därför valt att utse nya underverk för vår tid. Här är listan – världens sju underverk för 2023.

1. Mont Saint-Michel, Frankrike

Det ser ut som om det kunde vara hämtat ur ”Sagan om ringen” eller ”Game of thrones” och var känt i den medeltida världen som ”Västerlandets under”. Det är lätt att förstå varför. Den majestätiska klosterborgen Mont-Saint-Michel, belägen på gränsen mellan Normandie och Bretagne, är i sig är ett arkitektoniskt underverk, men det är inte det som har gjort det till ett av Frankrikes största turistmål. Skälet är snarare placeringen på toppen av en klippa, en halv mil ut i havet. Vid lågvatten är det möjligt att gå till benediktinerklostret, som började byggas för precis 900 år sedan, år 1023, och korsa de stora sandslätterna som omger det. Vid högvatten verkar det snarare flyta som en hägring i havet.

Klostret Mont-Saint-Michel är ett arkitektoniskt underverk. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Perito Moreno-glaciären, Argentina

Argentina, de regerande världsmästarna i fotboll, har fler underverk än Lionel Messi att glädja sig åt. Perito Moreno har kallats för den vackraste glaciären på jorden. Belägen i Los Glaciares nationalpark, längst ner i södra delen av Patagonien, täcker denna vägg av turkos is mer än 100 kvadratkilometer och är drygt 60 meter hög. Vid kanten av glaciärväggen kan man höra dånet när enorma isberg kalvas ner i det djupblå vattnet. Som CN Traveller skriver· ”Om du bara ser en glaciär i hela ditt liv, se till att det blir den här.” 

Perito Moreno har kallats för den vackraste glaciären på jorden. Foto: SHUTTERSTOCK

3. AlUla, Saudiarabien

Egentligen borde den vara lika känd som andra ”försvunna” städer som Petra, Machu Picchu och Angkor Vat. Ändå har väldigt få personer hört talas om AlUla, och ännu färre har besökt den. Men det lär det bli ändring på – platsen öppnade nyligen sina dörrar för besökare och avtäckte därmed ett mer än 200 000 år av arabisk historia. Beläget i hjärtat av Saudiarabiens nordvästra öken är mycket av platsen fortfarande outforskad – en uppskattning är att mindre än fem procent av området är utgrävt. En gång i tiden var detta en bördig oas och ett viktigt vägskäl för karavanvägarna mellan södra Arabien in i Egypten. AlUla var också huvudstad i de gamla kungadömena Dedan och Lihyan – i dag är AlUla en labyrint av övergivna lertegelhus i öknens jordnära nyanser.

AlUla rymmer mer än 200 000 år av arabisk historia. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Taktshang (”Tigerns näste”), Bhutan 

På kanten av en klipphylla 700 meter ovanför Parodalen i Bhutan ligger det lilla klostret Taksthang eller ”Tigerns näste” – en viktig plats för buddister som vallfärdar hit på en pilgrimsfärd. Detta komplex av fyra buddistiska tempel och bostadshus med vitkalkade väggar, klarröda tak och gyllene kupoltak känns nästan overkligt. I slutet av 2022 slutfördes den efterlängtade Trans Bhutan Trail, en 250 mil lång vandringsled som korsar landet från Haa i väster till Trashigang i öst. Att passera genom 27 lokala byar, dussintals tempel och 12 bergspass är kanske det ultimata sättet att se ett av de sista stora Himalayarikena, omgivet av några av världens högsta bergstoppar. Att ta sig upp till klostret kräver en brant tvåtimmars vandring, men det är garanterat värt besväret.

Taksthang ligger på kanten av en klipphylla 700 meter ovanför Parodalen i Bhutan. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Kappadokien, Turkiet 

2023 är det 100 år sedan det osmanska riket upplöstes och det moderna Turkiet grundades. Landet är också hem för ett av världens stora naturliga underverk: Kappadokien, ett av de mest surrealistiska landskapen på jorden. Från omkring 1200 före Kristus började människor hugga ut hem i de fantastiska klippformationerna som dominerar landskapet. Klipphusen i Kappadokien är som konstverk, med detaljerade fasader, dörrar, fönster och trappor uthuggna i berget– här finns bostäder, kyrkor och hela städer. Miljontals turister kommer hit varje år, och för många är en ballongtur över dalen en självklarhet.

Bilden av luftballonger ovanför Kappadokien är en klassisk syn. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Lake District, Storbritannien

Detta har kallats allt från ”ett av världens vackraste hörn” till ”sjöarnas rike” – Lake District, den bergiga regionen i nordvästra England. Författare och poeter som Beatrix Potter och John Ruskin är bara några av de som har försökt sätta ord på sina känslor för området – deras kollega William Wordsworth kallade det för ”den vackraste plats som människan någonsin har hittat”. Till höjdpunkterna hör Windermere, Englands största sjö, det spektakulära vattenfallet Stock Ghyll Force och Scafell Pike, det högsta berget i England.

Lake District – ett av världens vackraste hörn. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Sardine Run, Sydafrika

Det har kallats för ett av världens största naturliga skådespel: Sardine Run i Sydafrika, då tusentals delfiner från maj till juli kan ses jaga enorma fiskstim, som kan bli upp till 15 kilometer långa – framför allt handlar det om tiotals miljoner sardiner som migrerar längs Sydafrikas vilda kust. I deras kölvatten följer hajar, späckhuggare, pingviner, valar, sälar, svärdfiskar, havsfåglar och många andra rovdjur. Att detta lockar till sig fotografer och dykare från hela världen kanske inte behöver nämnas – det är inte för inte som Sardine Run även kallas för ”Blue Serengeti”.

Sardine Run kallas ibland för ”Blue Serengeti”. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Svenska folket har valt Sveriges sju underverk
LÄS MER:
Hann se världens alla sju underverk – på bara sju dagar
LÄS MER:
Världen har fått 7 nya underverk