De första resenärerna anländer till Fiumicino efter att Italien öppnat igen.
De första resenärerna anländer till Fiumicino efter att Italien öppnat igen. Foto: SHUTTERSTOCK

Här är världens corona-säkraste flygplats

Roms flygplats Fiumicino har blivit den första flygplatsen i världen att erhålla Covid-19 femstjärniga flygplatsbetyg. Det är Skytrax, ett internationellt värderingsorgan för flygplatsindustrin som har gjort bedömningen, rapporterar CNN.

Fiumicino, även känd som Leonardo Da Vinci International Airport, är den mest trafikerade flygplatsen i Italien. Efter att hela Italien varit stängt på grund av corona, öppnade Fiumicino igen tidigare i somras, och den 1 september invigde flygplatsen ett covid-testcenter som samadministreras med italienska Röda korset.

Men det är inte bara möjligheten att göra organiserade, snabba covid-19-tester på plats som gjorde att Skytrax gav Fiumicino högsta betyg. Flygplatsen fick också poäng för att ha lättlästa skyltar på flera språk, strikt användning av munskydd, hög andel städpersonal, samt en sammanslagning av inkommande och avgående flyg till en enda terminal för att lättare kunna spåra eventuell smitta. 

Fler flyplatser kommer testas under hösten

Tre andra flygplatser har tilldelats tre stjärnor vardera för hur de hanterar pandemin, Málaga, Nice och London Heathrow.

Enligt Skytrax klassificeringssystem innebär fem stjärnor mycket höga krav på flygplatsens renlighet- och underhållsprocedurer, medan fyra stjärnor är bra och tre stjärnor är genomsnittligt. Två stjärnor, lägsta möjliga betyg, betyder att flygplatsens anti-covid-protokoll behöver genomarbetas.

Under hösten 2020 hoppas Skytrax kunna betygsätta flygplatser i Nordamerika, Mellanöstern och Asien.

LÄS MER: UD häver avrådan kring resor till Storbritannien

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande