Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En del inflygningar är vackrare än andra.
En del inflygningar är vackrare än andra.
En del inflygningar är vackrare än andra.
1 AV 2
de oskrivna reglerna på planet
2 AV 2
En del inflygningar är vackrare än andra.
Foto: SHUTTERSTOCK

Här är världens 8 vackraste landningsbanor

Det lär finnas över 41 000 flygplatser i världen. Att hinna med att besöka alla är nog svårt, så här kommer en lista på de åtta absolut vackraste landningsbanorna. Är din favorit med på listan?

1. Barra Airport, Barra, Skottland, Storbritannien

Barra Airport på den skotska ön Barra i södra delen av Yttre Hebriderna är inte bara spektakulär för att den är omgiven av böljande kullar och klarblått hav – det är också världens enda flygplats där reguljära flygplan använder en sandstrand för start och landning. Vid högvatten ligger stranden under vattnet, vilket gör att flygtiderna varierar beroende på tidvattnet.

På Barra Airport landar planen på stranden. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Skiathos Airport ”Alexandros Papadiamantis”, Skiathos, Grekland

Alexandros Papadiamantis var en grekisk författare som levde i slutet på 1800-talet och skrev mer än 100 noveller om livet på den gröna ön Skiathos. Dessutom hör han till samma exklusiva sällskap som John F Kennedy, Charles de Gaulle och Leonardo da Vinci – alltså personer som har fått en flygplats uppkallad efter sig. Den korta och smala landningsbanan på Skiathos är omgiven av tallklädda kullar på båda sidor och ligger precis vid Medelhavet. Vid inflygningen ser man både havet, båtarna i hamnen, stranden och Skiathos stad. Piloter som ska landa här måste ha ett särskilt certifikat på grund av banans längd och begränsningar.

Skiathos Airport har en av Europas kortaste landningsbanor. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Tenzing-Hillary Airport, Lukla, Nepal

Den lilla flygplatsen Tenzing-Hillary Airport, också känd som Lukla Airport, är kanske mest känd för att den har utnämnts till världens farligaste flygplats över 20 år i rad. Den är också den naturliga utgångspunkten för klättrare på väg till Mount Everest Base Camp. Flygplatsen, som är uppkallad efter de första män som besteg Mount Everest, ligger på den respektingivande höjden 2 900 meter över havet, omgiven av några av världens högsta och mest majestätiska berg med snöklädda toppar, vilket gör det till en fantastiskt vacker landningsbana.

Tenzing-Hillary Airport – farligt vacker. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Santos Dumont Airport, Rio de Janeiro, Brasilien

Santos Dumont Airport är en av två stora flygplatser som betjänar Rio de Janeiro i Brasilien – en av de mest natursköna kuststäderna i världen. Flygplatsen är inte bara omgiven av berg och hav fyllt av grönskande öar, den har också utsikt över den världsberömda sandstranden Copacabana och den ikoniska Cristo Redentor-statyn som syns i fjärran. Den berömda konturen av Sockertoppen ligger dessutom på banans inflygningsbana.

Inflygning på Santos Dumont Airport i Rio de Janeiro. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Venice Marco Polo Airport, Venedig, Italien

Okej, flygplatsen ligger inte ute på öarna utan på fastlandet nära Tessera. Men som passagerare har du fantastiska vyer mot lagunen och de historiska byggnaderna och platserna i världsarvet Venedig: Markusplatsen, Dogepalatset, Kampanilen och så vidare. Det är nästan synd att du måste landa.

Att landa på Venice Marco Polo Airport i solnedgången är en upplevelse. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Donegal Airport, Donegal, Irland

Resesajten Private Fly har utnämnt Donegal Airport, drygt 20 mil nordväst om Dublin på Irland, till världens vackraste flygplats tre år i rad. ”Fantastiskt varierat landskap inklusive berg, hav och vackra stränder i närheten av flygplatsen och längre bort genom hela grevskapet Donegal”, var sajtens omdöme. Flygplatsen, som också går under namnet Carrickfinn Airport, ligger på Irlands nordvästra kust som brukar kallas The Wild Atlantic Way. Belägen i skärgården och omgiven av mjuk sand lever landningsbanan verkligen upp till förväntningarna.

Utsikt från Donegal Airport – tveklöst en av världens vackraste landningsbanor. Foto: TRISH PUNCH/GETTY IMAGES/DESIGN PICS RF

7. Bora Bora Airport, Motu Mute, Franska Polynesien

Mitt i en palmkantad lagun vid kanten av det turkosblå havet och med en otrolig utsikt över Bora Boras kristallklara vatten – där har du Bora Bora Airport, belägen på den närbelägna ön Motu Mute. För att ta sig till Bora Bora får man ta en transfer med båt. Flygplatsen öppnade redan under andra världskriget men började användas för kommersiell flygtrafik 1958, efter att landningsbanan hade byggts om. Förutom de natursköna omgivningarna är den vänliga och avslappnade atmosfären och bristen på långa köer ett stort plus.

Ett plan från Air Tahiti har just landat på Bora Bora Airport. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Praslin Island Airport, Praslin, Seychellerna

Praslin är den näst största ön i Seychellerna, och även om ordet paradis är ett slitet ord i resesammanhang så känns det helt rimligt att använda här. Flygplatsen är omgiven av turkost vatten, och på vägen dit passerar man två av världens bästa sandstränder. Inflygningen är minst sagt spektakulär och sker över kristallklart vatten med bergen på ena sidan och havet på den andra.

Palmer kantar landningsbanan på Praslin Island Airport. Foto: SHUTTERSTOCK

Källa: Artemis Aerospace 

LÄS MER: Världens läskigaste landningsbanor
LÄS MER:
Världens bästa flygbolag 2022 – se hela listan här
LÄS MER:
Fransk flygplats byter namn till Elizabeth II