Här är världens 10 godaste maträtter
Maten är för många en viktig del av resan, och när man inte kan resa kan man ju som tur var i alla fall unna sig mat som väcker reslust och minnen. Men vilken mat är godast? Och vart ska man åka för att äta den? CNN har listat världens godaste maträtter.
10. Muamba de Galinha (Angolansk Kycklinggryta)
På plats nummer tio kommer Kyckling muamba. Det äkta receptet av denna rätt innehåller kyckling, het chili, vitlök, tomat, peppar, salt, okra och palmsmör. Den är populär i hela Centralafrika och räknas som nationalrätt i både i Kongo-Kinshasa och Angola, men lär ursprungligen komma från Gabon.
9. Glass, Italien
Glass äts förstås i hela världen, och finns i oändligt många smaker och varianter, men vi vill gärna slå ett slag för den italienska varianten. Här är ett recept på hasselnötsglass, en krämig glass som påminner om den italienska glassen nocciola, från vår systertidning Allt om Mat.
8. Tom yam gong, Thailand
Detta thailändska mästerverk fylls med räkor, champinjoner, tomater, citrongräs, galangal och kaffirlimeblad, och laddas med kokosmjölk – testa detta recept från Allt om Mat. Resultatet är en rejäl räksoppa som en mängd thailändska smaker: surt, salt, kryddigt och sött. Och inte är den dyr att göra heller.
LÄS MER: 12 annorlunda och enkla sätt att komma ut i världen
7. Penang assam laksa, Malaysia
Pocherad makrill, tamarind, chili, mynta, citrongräs, lök, ananas ... en av Malaysias mest populära rätter är en beroendeframkallande kryddsyrad fiskbuljong med nudlar som får smälta ihop med ingefära och får din näsa att börja rinna redan innan skeden träffat dina läppar.
6. Hamburgare, USA
Bröd, kött, sallad – svårare behöver det inte vara! Hamburgarens ursprung lär vara från Tyskland – därav namnet – men det är inget tvivel om att den rätt som vi i dag förknippar med ordet utvecklades i USA, dit den kanske togs med av tyska migranter. På 1950-talet blev hamburgaren en del av ungdomskulturen då kedjor som McDonald's och Burger King började expandera, men i dag kan vi lika gärna äta den på finkrogar eller göra dem själva. Här är ett favoritrecept från Allt om Mat.
5. Pekinganka, Kina
Det krispiga, sirapbelagda skinnet som långsamt rostas i en ugn är hemligheten med pekingankan. I Kina skärs skinnet tunt vid bordet och serveras invirat i små ångade pannkakor tillsammans med grön kinesisk lök och en söt sås. En äkta pekinganka ska skäras upp i exakt 120 bitar, och alla ska ha med en bit skinn, fettet samt en bit kött. Inte helt lätt att tillaga hemma, men inget besök i den kinesiska huvudstaden är komplett utan att ha ätit denna rätt på plats.
LÄS MER: Ät dig jorden runt – utan att lämna Sverige
4. Sushi, Japan
När man skapar något i Japan ser man till att det blir rätt – vare sig det handlar om att bygga globala varumärken som Toyota, Nintendo, Sony, Nikon och Yamaha eller att kombinera rå fisk och ris. Vackert och nyttigt är det också – det är ingen slump att Japan har en av världens högsta medellivslängder. Det lär visserligen ta tio år att bli en bra sushikock, men det skadar ju inte att testa hemma – här är ett förslag.
3. Choklad, Mexiko
Mayaindianerna drack den och använde den som betalningsmedel, Lasse Hallström gjorde en film om det och vi andra använder det för att pigga upp en grå novemberdag (choklad lär ha en antidepressiv verkan), eller som gåbort-present, eller i Aladdin-asken på julen, eller… Historien om kakaobönans framfart från en oansenlig djungelböna till en av världens mest uppskattade råvaror är fascinerande i sig. Men framför allt är det ju så otroligt gott med choklad.
2. Pizza, Italien
Nej, vi talar inte om enorma monsterskapelser med bearnaisesås, pommes frites, kebab, falukorv eller vad man nu kan hitta på. Den bästa pizzan är och förblir den enkla napolitanska gjord på havssalt, högkvalitativt vetemjöl, färska tomater och handrullad deg, som är gräddad i en vedeldad ugn. Lägg på lite olivolja, ost och basilika och du har en rätt värdig en romersk (eller napolitansk) gud.
1. Massaman curry, Thailand
Kungen av curryrätter är också kungen av all mat: söt, salt och kryddig, och serveras i varje gathörn i ”leendets land”. Trots mängden av kryddor på k – kardemumma, kanel, kryddnejlikor, kummin, koriander – gör kokosmjölken den så mild att den uppskattas av stora som små, och vill man ha mera hetta går det alltid att slänga ner lite chili. Servera med kokt jasminris och dröm om när vi får resa till Thailand igen.