University of Glasgow ser ut som hämtat ur en fantasyroman.
University of Glasgow ser ut som hämtat ur en fantasyroman. Foto: Shutterstock

Här är universitetet dit fantasy-fansen vallfärdar

University of Glasgow ser bokstavligen ut som hämtat ur en fantasyroman med sina nygotiska byggnader uppe på en kulle, och med torn, statyer och välvda pelargångar. Dess lockelse hos fantasy-fansen lär inte försvagas när universitetet nu lanserar världens första forskningscenter som enbart fokuserar på fantasy.

Det skotska universitetet startar Centre for the Fantasy and the Fantastic fem år efter att man införde världens första akademiska mastersexamen i fantasylitteratur, skriver Lonely Planet. Avsikten med centret är att studera olika uttrycksformer för fantasy inom litteratur, konst, illustrationer, spel, film och tv.

https://twitter.com/UofGlasgow/status/1305461540804612096

LÄS MER: De populäraste resmålen som inspirerats av böcker 

Perfekt läge för fantasyforskning

Även om ett akademiskt center för fantasyforskning säkert i sig är otroligt lockande för många fans kommer läget knappast att minska intresset.

– Glasgow är det perfekta läget för studenter inom detta område! Vi omges av olika uttryck för fantasy och det fantastiska i universitetets arkitektur. Men detta är också ett framtidsinriktat universitet som är intresserat av världsledande spetsforskning, vilket nu kommer att inkludera vårt Centre for the Fantasy and the Fantastic, säger en av centrets ledare, doktor Dimitra Fimi.

University of Glasgow grundades 1451, vilket gör det till det fjärde äldsta i den engelsktalande världen. Foto: Shutterstock

Studenter på centret kommer att få studera många aspekter av fantasy, som myter, legender, folklore, imaginära språk och gotiska berättelser, för att bara nämna några saker.

Universitetets anslående huvudbyggnad från 1870-talet ligger högt uppe på en kulle i Glasgow, vilket har gjort den till en närmast ikonisk syn i staden som lockar många turister. Och att Storbritannien sedan länge är ett populärt resmål för fantasy-fans är ju ingen hemlighet: både ”Sagan om ringen”-författaren J R R Tolkien och ”Narnia”-författaren C S Lewis undervisade i Oxford, vilket lockar många besökare dit. Harry Potter-fansen åker i stället ofta till Edinburgh för att se de platser som inspirerade deras favoritböcker – eller till den legendariska Plattform 9 3/4 på King's Cross station i London.

En perfekt plats att studera fantasy på. Här huvudbyggnadens östra del. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 10 tips du inte ska missa i England och Skottland 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande