1 av 3
Prinsesan Diana (Emma Corrin) i nya säsongen av ”The Crown”.
2 av 3: Prinsesan Diana (Emma Corrin) i nya säsongen av ”The Crown”. Foto: DES WILLIE/NETFLIX
Diana (Emma Corrin) och Charles (Josh O'Connor) i nya säsongen av ”The Crown”.
3 av 3: Diana (Emma Corrin) och Charles (Josh O'Connor) i nya säsongen av ”The Crown”. Foto: OLLIE UPTON / NETFLIX

Här är säsong fyra av ”The Crown” inspelad

Den 15 november är det äntligen dags – den fjärde säsongen av ”The Crown” börjar streamas på Netflix. Condé Nast Traveller har tagit en titt bakom de kungliga kulisserna för att se på vilka platser den nya säsongen spelades in.

Den fjärde säsongen av Netflix succéserie ”The Crown” kommer att handla om åren mellan 1979 och 1990. Två nya karaktärer som kommer att spela en stor roll under säsongen är prinsessan Diana (Emma Corrin) och Margaret Thatcher (Gillian Anderson). Och även om många av miljöerna är bekanta kommer det också att dyka upp en del nya platser som vi inte har sett förut i serien. 

1. Somerley House blir Highgrove House

En av säsongens nykomlingar är Highgrove House, ett slott i Gloucestershire som 1980 köptes av det brittiska kungahuset för att fungera som hem åt prins Charles. I serien ”spelas” det av Somerley House i Ringwood, nära Hampshires New Forest, ett georgiskt lantgods byggt i slutet av 1700-talet som nu är hem till earlen av Normanton. Och det är inte första gången det syns i tv – 1983 spelades serien ”Mansfield park”, byggd på Jane Austens roman med samma namn.

Drottning Elizabeth II (Olivia Colman) och prins Charles (Josh O'Connor) framför Somerley House i nya säsongen av ”The Crown”. Foto: DES WILLIE/NETFLIX

2. Brocket Hall blir Kensington Palace

Vi kommer också se mycket av Charles och Dianas hem i London, Kensington Palace. För detta användes två platser i serien. Den första är Harefield Grove i Hillingdon väster om London, ett hus från 1800-talet som har varit med i ett antal tv-serier genom åren, inklusive nyinspelningen av Agatha Christies ”Och så var de bara en” från 2015. Den andra är Brocket Hall i Hertfordshire, ett klassiskt lantgods från 1700-talet med en färgstark historia. Egendomen används i dag som golfbana och hotell, och har bland annat synts i filmer som ”The Queen” (2006) samt tv-serierna ”Stolthet och fördom” och ”Eastenders”.

Brocket Hall ligger på västra sidan av stadsområdet Welwyn Garden City i Hertfordshire. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Somerleyton Hall blir Sandringham

Skarpögda tittare kommer också att kunna notera några förändringar. Scenerna i Sandringham House, drottningens privata vinterresidens i Norfolk, har tidigare spelats in på Englefield House nära Reading (liksom i ”The King's speech”) men för säsong 4 har man använt Somerleyton Hall nära Lowestoft i Suffolk, ett av Storbritanniens vackraste viktorianska hus. 

Foto: Shutterstock

4. Burghley House blir Windsor

Under de tre första säsongerna har Belvoir Castle i Lincolnshire använts för scenerna i Windsor Castle, men i den nya säsongen har man i stället använt Burghley House i Stamford i Lincolnshire. Detta 1500-talshus är känt för sina trädgårdar och har varit inspelningsplats för flera kostymdramer, däribland ”Bleak House” och ”Stolthet och fördom”.

1500-talshuset Burghley House i Lincolnshire får hoppa in som Windsor Castle. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Ardverikie House blir Balmoral

Balmoral, det kungliga sommarresidenset i Skottland, filmas även denna säsong på Ardverikie House nära Inverness, en storslagen 1800-talsjaktstuga som många känner igen som Glenbogle i serien ”Karl för sin kilt”. Andra framträdanden har varit i filmerna ”Hennes majestät mrs Brown”, ”Outlander” och ”Laxfiske i Jemen”, och Ardverikie kommer också att synas i den kommande Bondfilmen ”No time to die”. Hit kommer både Margaret Thatcher och Diana i avsnitt 2 av den nya säsongen.

Skotska Ardverikie House har synts i åtskilliga filmer och serier. Foto: Pressbild

6. Old Royal Naval College blir Buckingham Palace

Även i den nya säsongen kommer vi att få se Clarence House, där den unga drottningen växte upp och dit drottningmodern och prinsessan Margaret nu återvänder. Precis som tidigare är de scenerna filmade i High Canons House i Borehamwood i Hertfordshire. Och så har vi förstås alltid Buckingham Palace, vars interiörscener är inspelade på flera platser, ofta Lancaster House i Londons West End, medan scener i mindre rum brukar vara inspelade i Wilton House nära Salisbury. Till exteriörscenerna används Old Royal Naval College i Greenwich i södra London. Ett antal scener är också inspelade i studio. 

Old Royal Naval College i London finns med på Unescos världsarvslista. Foto: Shutterstock

7. Tabernas i Spanien blir Australien

Europas enda öken heter Tabernas och ligger nära Almeria i bergen ovanför den spanska solkusten. I filmsammanhang är den mest känd som inspelningsplatsen för så kallade spaghettivästernfilmer som ”Den gode, den onde och den fule” och ”För en handfull dollar”, båda med Clint Eastwood. I säsong fyra av ”The Crown” kommer öknen och den närliggande staden Málaga att spela rollen som Australien under Charles och Dianas resa dit 1983.

Öknen Tabernas i Spanien har klara likheter med det australiska ökenlandskapet. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Manchester blir New York

1989 gjorde Diana ett omtalat besök bland hemlösa och aidspatienter i New York. Scenerna i ”The Big Apple” är tagna på Stevenson Square i Northern Quarter i brittiska Manchester, en plats som också har fått spela New York i filmerna om Captain America och den kommande ”Morbius”.

Ett hus i Manchesters Northern Quarter, det område där New York-scenerna i ”The Crown” spelas in. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 11 saker som drottning Elizabeth aldrig reser utan

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande