Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
”Pass für alle” finns nu tillgänglig för allmänheten • Responsen från polisen: ”jätteglada”
2 AV 2

Här är de 10 bästa resorna 2022

Världen öppnar långsamt upp igen, och ett tecken är att reseguiden Lonely Planet åter har publicerat sin årliga lista över nästa års bästa resmål, skriver CNN. Här är de tio bästa platserna 2022 – och i toppen finns en ögrupp som har allt man kan drömma om!

10. Egypten

Egentligen räcker det väl att nämna pyramiderna vid Giza – det enda bevarade av den antika världens sju underverk. Och trots att pyramidernas ålder händer det ständigt nya saker – så sent som i höstas öppnades till exempel den allra äldsta pyramiden, kung Djosers grav och gravkammare, för allmänheten. Den 63 meter höga pyramiden är otroliga 4 700 år gammal.

Pyramiderna vid Giza är Egyptens största turistattraktion. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Malawi

Med sina 118 000 kvadratkilometer (ungefär lika stort som Nordkorea) kan det östafrikanska landet ibland komma i skuggan av sina mer kända grannländer Tanzania och Moçambique. Men som besökare kan det snarast vara en fördel att slippa trängas i det som brukar kallas för ”Afrikas varma hjärta”. Bland attraktionerna finns vilda djur som elefanter, babianer och flodhästar samt Malawisjön, världens nionde största sjö.

Mulanjemassivet i Malawi. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Nepal

Det går så klart inte att prata om Nepal utan att nämna Mount Everest, men det lilla landet i Himalaya har mycket att erbjuda även om man inte vill bestiga världens högsta berg. I regionen Mustang kan exempelvis vandrare utforska en öken på hög höjd samt testa nepalesiska specialiteter som kaffe med jaksmör och momo, ett slags nepalesiska dumplings doppade i en stark och syrlig chutney.

Staden Patan i Katmandudalen i Nepal. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: De mest instagrammade naturupplevelserna 

7. Oman

Tror du att det bara är i Norge som det finns fjordar? Då tror du fel. På den omanska udden Musandam, på gränsen till Hormuzsundet, når bergen höjder på 2 000 meter vilket skapar en spektakulär bakgrund för vattnet. I Oman finns också Rub al-Khali, ”det tomma rummet” – världens största obrutna sandöken där Oman möter Jemen, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Wadi Shab, en vacker kanjon nära Muscat i Oman. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Anguilla

Okej, Anguilla är kanske inget eget land utan ett ”brittiskt utomeuropeiskt territorium i Karibien med utsträckt självstyre”, som Wikipedia formulerar det. Men deras marinblå hav, 33 offentliga stränder, behagliga klimat, fantastiska hotell och goda mat, liksom deras ansvarsfyllda hantering av pandemin gör det ändå till ett resmål värt att besöka.

Vy över Barnes Bay på Anguilla. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Guide till 10 paradisöar i Karibien 

5. Slovenien

I skuggan av stora turistländer som Italien, Grekland och Kroatien kan Slovenien ibland komma lite i skymundan – helt i onödan. ”Varken Balkan, Medelhavet eller Alperna – Slovenien är mer en cocktail av alla tre, serverad med sin egen distinkta twist”, som CNN beskriver det. Tack vare landets ringa storlek kan man som besökare upptäcka flera olika sorters klimat på kort tid, från den hisnande sjön Bled till den livliga huvudstaden Ljubljana. Och det är inte bara Lonely Planet som har upptäckt landet – i år fick inte mindre än sju restauranger i Slovenien stjärnor i Guide Michelin.

Kyrka på en ö i Bledsjön i Slovenien. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Belize

Mayaruiner, klarblå vatten, häftiga grottor och ett otroligt djurliv (landets nationaldjur är den svarta jaguaren) – Belize har allt och lite till. Landets barriärrev är klassade som världsarv av Unesco, och att det officiella språket är engelska underlättar besöket. Dykningen lockar besökare från hela världen, även om det än så länge är jämförelsevis få turister som har hittat hit.

Vattenfallet Tiger Fern i Belize. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Mauritius

Paradisön i Indiska oceanen, 110 mil öster om Madagaskar ”erbjuder otaliga vattensporter, bergsvandring, jakt, fågelskådning, lyxiga resorter, en gammal kolonial huvudstad, fantastisk mat, tre- och fyrstjärniga hotell, en av de världens bästa botaniska trädgårdar, bra nattliv, vackra strandbarer, världsarv, en av de äldsta hästkapplöpningsbanorna i världen och fantastisk sightseeing”, enligt CNN. Det känns ju som att det räcker rätt bra.

Solnedgång på Mauritius. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Norge

Norge? Ja, Norge! De bästa resmålen behöver inte ligga på andra sidan jorden – ibland kan de faktiskt vara ens närmaste grannland. Landet är ständigt listat som ett av världens lyckligaste, och kanske är kärleken till naturen en bidragande orsak. Förutom det nybyggda Munchmuseet kan Bøkeskogen, världens nordligaste bokskog, rekommenderas. Den ligger cirka två timmar från Oslo, så du kan enkelt uppleva stad och land på samma dag. 

Det finns mer än tusen fjordar i Norge. Foto: SHUTTERSTOCK

1. Cooköarna

”Likt juveler utspridda i det azurblå havet” har de kallats – Cooköarna i Stilla havet som toppar Lonely Planets lista över årets bästa resmål 2022. Ögruppen, som består av 15 öar, bjuder på paradisstränder, tropiskt klimat, aktiviteter som snorkling, dykning och fiske – och väldigt få turister. Är man intresserad av att lära sig mer om den maoriska urbefolkningen rekommenderas ett besök på Te Vara Nui Village på den största ön Rarotonga.

Vy över Rarotonga på Cooköarna. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Världens 10 minst besökta länder