Europas bästa badvatten.
Europas bästa badvatten. Foto: Shutterstock

Här är landet som har Europas bästa badvatten

Tror du Grekland har det bästa badvattnet i EU? Eller Portugal? Kroatien? Gissa igen. EU har undersökt vattenkvaliteten på badstränderna i 29 europeiska länder, och vinnare är lite otippat – ett land som helt saknar kust. 

Goda nyheter: kvaliteten på Europas badvatten har förbättrats dramatiskt under de senaste decennierna. Enligt en ny rapport som släpptes denna vecka av Europeiska miljöbyrån (EEA) rankas nästan 85 procent av alla badplatser som ”utmärkta”.

Den årliga Badvattenrapporten har undersökt nästan 22 000 badplatser i EU:s medlemsländer samt Albanien och Schweiz, rapporterar CNN. Och vinnaren är något överraskande ett land som helt saknar kust – nämligen Österrike. 97,7 procent av landets stränder får betyget utmärkt. Bakom Österrike kommer fyra Medelhavsfavoriter: Malta, Grekland, Kroatien och Cypern. Bäst i Norden (Norge är inte med i undersökningen) är Danmark på en hedrande sjätteplats med 91,9 procent utmärkta stränder.

Sverige först på 22:a plats

Sverige blev inte bättre än 22:a av de 29 undersökta länderna, med 75,5 procent utmärkta stränder – klart under EU-snittet på 84,7 procent. I botten på listan återfinns Ungern, Slovakien och Polen – det sistnämnda landet får rekordlåga 44,5 procent utmärkta stränder.

Vy från Achensee i Österrike. Foto: SHUTTERSTOCK

Badvattnet har bedömts enligt en fyrgradig skala – ”utmärkt”, ”bra”, ”tjänligt” eller ”dåligt” enligt EU:s standard. Att bada i vatten som rankas som dåligt kan resultera i sjukdom – och sväljer man vattnet kan det leda till magsmärtor eller diarré.

Rankas man som dålig måste man stänga nästa säsong – det gäller till exempel hela 99 platser i Frankrike. Badplatser som rankas som dåliga i fem år i rad måste stängas permanent. Detta kommer att gälla 31 badplatser i Italien, åtta i Frankrike och två i Nederländerna.

LÄS MER: Här är Europas bästa stränder enligt resenärerna
LÄS MER:
Här är Stockholms härligaste badplatser – från klippbad till citypool
LÄS MER:
25 bästa stränderna i världen