Vulkanen Pacaya i Guatemala.
Vulkanen Pacaya i Guatemala.

Här är kocken som bakar pizza direkt på vulkanen

Vulkanen Pacaya är en av de mest aktiva vulkanerna i Guatemala – det senaste utbrottet var i mars 2021 – och är också en stor turistmagnet. Här har kocken Mario David García kommit på en unik idé: han bakar pizzor på den heta lavan.

Pacaya ligger ungefär två timmar från staden Antigua i Guatemala, 25 kilometer söder om landets huvudstad Guatemala City. Klara dagar syns huvudstaden från vulkanens topp. Vulkanen når 2 552 meter över havet och har varit aktiv i åtminstone 23 000 år, och har haft 23 utbrott sedan den spanska erövringen på 1500-talet. Med vulkanmått mätt är dess trögflytande lava relativt ofarlig för turister, som ofta klättrar upp på vulkanen.

https://www.instagram.com/p/COenljPsje5/

Det var vid ett sådant tillfälle som kocken Mario David García, som har varit fascinerad av vulkanen sedan ett utbrott 2010, såg hur turistguider grillade marshmallows på den ännu inte stelnade lavan nära kratern, enligt Atlas Obscura. Han ville testa att tillaga andra saker än godis, och bestämde sig för att baka pizzor. I flera år lagade han pizzor till sina vänner nära vulkanens topp, och sedan 2019 livnär han sig på sina lavabakade pizzor.

LÄS MER: Här är världens 10 godaste maträtter 

Bakar på tusengradig lava

Med jämna mellanrum bär García upp en ryggsäck som väger upp till 30 kilo och är fullpackad med ingredienser för att servera turister som har beställt ”bord” på den udda restaurangen. De kan välja mellan ett antal olika pizzor med salami, peperoni, chorizo och prosciutto, samt grönsaker som lök, paprika och oliver. Pizzadegen gör han i förväg, och pizzan bakas sedan i ungefär 14 minuter. Om han bakar den direkt på den heta lavan tar det bara ett par minuter eftersom temperaturen kan nå upp till 1 000 grader.

https://www.instagram.com/p/CNJAaC9s4Iu/

Så stenugnsbakad pizza i all ära – men frågan är om inte lavabakad är strået vassare?

LÄS MER: 10 extrema resmål för dig som älskar att slå rekord

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!