Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är det första konstverket på månen

I år ska världens första officiella konstverk placeras på månen. Konstverket är skapat av den brittiske Dubaibaserade konstnären Sacha Jafri – känd för sina rekordpriser och sina gåvor till välgörenhet.

Det första officiella månkonstverket har fått namnet ”We rise together – with the light of the moon” och är skapat av den brittiske konstnären Sacha Jafri. Det hjärtformade konstverket föreställer en man och en kvinna som omfamnar varandra och är utfört på en aluminiumplatta täckt med guld som ska klara extrema förhållanden inklusive temperaturer så låga som –173 grader och upp till 123 grader. Enligt planerna kommer det placeras på månens yta vid en expedition senare i år, i samarbete med Selenian, ett företag som har specialiserat sig på att kurera konst i rymden, rymdbolagen Spacebit och Astrobotic samt Nasa CLPS (Commercial Lunar Payload Service).

Världens första konstverk på månen. Foto: Pressbild

En andra version av verket kommer att säljas på auktion. Det kommer även att finnas fem NFT (icke-fungibla tokens, alltså digitala konstverk) också – en för att vart och ett av uppdragets fem steg, från raketuppskjutningen till månlandningen till att aluminiumplattan lämnas att ”vila i månens ensamhet för evigt”, enligt ett pressmeddelande. Målet är att konstverket ska kunna bevaras för evigt, och landningsplatsen för konstverket ska enligt pressmeddelandet utnämnas till världsarv. 

En procent av intäkterna från projektet kommer att skänkas till välgörenhetsorganisationer där fyra stora världsfrågor står i fokus: jämlikhet, hållbarhet, utbildning och hälsa. Dessutom kommer 88 unika hjärtan som flyger till månen som en del av målningen att publiceras som Jafris ”Moonheart NFTs”.

Rekordpriser och välgörenhet

Konstnären Sacha Jafri har gjort sig känd för rekordpriser och för sina bidrag till humanitära projekt. En av hans målningar såldes nyligen för 62 miljoner dollar (cirka 590 miljoner kronor), vilket är den näst dyraste målning som någonsin sålts av en i dag levande konstnär. Delar av intäkterna donerades till välgörenhet riktat till covid-19 projekt. Listan på samlare av hans verk är imponerande: från Hollywoodstjärnor som Leonardo DiCaprio, George Clooney, Will Smith och Eva Longoria till idrottsstjärnor som David Beckham och Rafael Nadal, artister som Paul McCartney och Madonna, samt Bill Gates, Oprah Winfrey och det brittiska kungahuset, enligt The Week.

Månlandaren Peregrine från Astrobotic, som planeras att landa med konstverket på månen senare i år. Foto: Astrobotic

Huruvida detta verkligen är det första officiella konstverket på månen är dock inte helt oomtvistat. Redan 1971 medförde Apollo 15-expeditionen Paul van Hoeydoncks ”Fallen astronaut” – en nio centimeter hög aluminiumskulptur till minne av de astronauter som har dött i rymdutforskningens namn – som placerades på månens yta.

Men nu kommer i alla fall även Sacha Jafris verk att hamna där. Så framtida astronauter kan njuta av lite kultur också – om de nu skulle ha vägarna förbi.

Konstverk på väg upp till månen. Foto: Pressbild.

LÄS MER: Premiärvisning av Nasas nya gigantiska månraket
LÄS MER:
Så reser vi 2050: rymdhissar och supertåg
LÄS MER:
Upptäck coola konsten i Stockholms tunnelbana