Ithaka ligger i Joniska havet nära grekiska fastlandet.
Ithaka ligger i Joniska havet nära grekiska fastlandet. Foto: SHUTTERSTOCK

Här är den grekiska ön som är helt coronafri

Det grekiska semesterparadiset Ithaka har 0,0 procent smittade av corona, enligt den senaste statistiken.

Grekland öppnade officiellt för besökare våren 2021 i hopp om att få tillbaka turisterna som man förlorade under pandemin. Mer än 34 miljoner människor besökte Grekland 2019 (över tre gånger landets befolkning), men 2020 sjönk detta antal med 78 procent.

Från och med hösten 2020 har den grekiska regeringen haft en ambitiös vaccinationskampanj, som har varit framgångsrik i många fall och mindre framgångsrik i andra. På Karpathos i Egeiska havet är i skrivande stund endast 0,23 procent av invånarna smittade, med 2,2 nya fall per 100 000 invånare de senaste sju dagarna. Grannön Kasos har samma låga siffra, 0,23 procent smittade, men man har inga nya fall de senaste dagarna. Men allra bäst är en liten ö nära det grekiska fastlandet.

Fiskebåtar i hamnen i Kioni på Ithaka. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Båtluffa i Grekland – här är 3 bra rutter för alla smaker 

Den näst minsta av de Joniska öarna

På semesterparadiset Ithaka, mest känd som Odysseus födelseö, är 0,0 procent smittade. Ön är alltså – i dagsläget – helt coronafri.

”Väster om det grekiska fastlandet ligger Ithaka, den näst minsta av de Joniska öarna. Här bor drygt 3 000 bofasta invånare, men under sommaren fördubblas antalet människor. Ändå slipper man trängas med en massa andra turister och kan i lugn och ro uppleva det äkta Grekland”, skrev Allt om Resors Greklandsexpert Colette van Luik häromåret.

”Sola på oförstörda stränder med rent och kristallklart vatten, alla barnvänliga, relativt långgrunda och utan stora vågor. En del har klappersten, andra sand. På ön finns sju byar eller små städer: Vathy, Frikes, Perachori, Lefki, Platritheias, Kioni och Stavros. Från slutet av juni till mitten av augusti håller varje ort sin egen fest med levande musik, grekisk folkdans och mat och dryck. I huvudorten Vathys hamn hittar man pittoreska hus målade i pastellfärger och gott om restauranger som serverar hemlagad mat och vin från öns egna vingårdar.

Enklast att ta sig hit är färja från Patras (cirka 4 timmar). Från Aten till Patras går det buss (cirka 2,5 timmar).”

Det finns också flyg till grannön Kefalonia med till exempel SAS och Lufthansa (1 byte).

Taverna i kuststaden Vathy på Ithaka. Foto: SHUTTERSTOCK

Situationen kan ändras snabbt

Det är dock viktigt att komma ihåg att läget snabbt kan ändras. Det bästa sättet att kolla den aktuella corona-situationen i Grekland är att gå in på den interaktiva karta som har tillkommit på uppdrag av regeringen och som uppdateras varje vecka. Tänk också på att grekiska myndigheter kräver ett intyg på resenärernas hälsotillstånd vid inresa till landet. Man måste också fylla i ett elektroniskt formulär senast 24 timmar före ankomst. Mer info finns på swedenabroad.se.

LÄS MER: Greklands bästa öar – från Antiparos till Zakynthos 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!