Här är de vackraste slotten i världen

De har bebotts av adelsmän och kungar, och fungerat både som militära befästningar och som ett sätt att visa upp lyx och rikedom. En del har till och med inspirerat filmer – eller synts i dem. Här är världens tio mest instagrammade slott.

Sajten OnBuy.com har analyserat vilka slott världen över som har fått mest hashtaggar på Instagram. Här är de tio vinnarna.

10. Peles slott, Rumänien

Här kan man verkligen tala om att stiga rakt in i en Disneyfilm! Peles slott (på rumänska Castelul Peles) ligger söder om Transsylvanien i Rumänien. Det byggdes mellan 1873 och 1914 på uppdrag av den rumänske kungen Carol I, och är en blandning av tysk korsvirkesstil, italiensk elegans och nyrenässans. Det har 170 rum, är omgivet av en stor statypark och var det första slott i Europa som försågs med elektricitet, hissar och centralvärme. Och det har hashtaggats 49 567 gånger på Instagram.

Peles slott – som hämtat ur en Disneyfilm. Foto: Shutterstock

9. Slottet Bran, Rumänien

Jo, det är faktiskt sant – Rumänien har två slott med på listan. Bran är Rumäniens främsta sevärdhet, vilket beror på en enda sak: att det numera är mest känt som ”Draculas slott”. Kopplingen till Dracula kan diskuteras, men eventuellt tillbringade 1400-talsgreven Vlad III Dracul, även känd som Vlad Pålspetsaren, åtminstone några nätter här. När han sedan blev världsberömd genom författaren Bram Stokers succéroman ”Dracula” 1897 och de kommande filmerna insåg man pr-vinsten med att utnämna slottet till ”Draculas slott”. Dracula eller ej så är det ett häftigt 1200-talsslott beläget i sagolikt vackra omgivningar, och har hashtaggats 67 468 gånger på Instagram.

På slottet Bran i Rumänien bodde – kanske – förebilden till Dracula. Foto: Shutterstock

8. Alhambra, Spanien

Det stora borg- och palatsområdet på en bergstopp i den spanska staden Granada byggdes i huvudsak på 1200-talet, då staden stod under muslimskt styre. Borgområdet är som ett arabiskt gamla stan, med en labyrint av palats, kyrkor, torn och trädgårdar. Många av byggnaderna är omsorgsfullt dekorerade med mosaiker, geometriska mönster och komplicerade stuckaturer. Alhambra är ett arkitektoniskt mästerverk och en sevärdhet i absolut världsklass – väl värd en åttondeplats på listan med sina 88 335 hashtaggar.

Alhambra i Granada är ett arkitektoniskt mästerverk. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Europas 10 otäckaste turistattraktioner 

7. Leeds Castle, Storbritannien

Leeds Castle har kallats för ”the loveliest castle in the world” och har en spännande historia full av intriger, dramatik och romantik som går tillbaka till början av 1100-talet. Läget är enastående – det är byggt på två små öar i en vacker sjö.Under medeltiden var det hem för inte mindre än sex drottningar, och Elisabet I satt inspärrad här en tid före sin kröning. Slottets mest kända ägare är troligen kung Henrik VIII, som lät bygga om det åt sin första fru Katarina av Aragonien. 1976 öppnade det för allmänheten. Med 98 510 hashtaggar på Instagram landar det på en sjundeplats på listan.

Leeds Castle – ett av världens charmigaste slott. Foto: Shutterstock

6. Penapalatset, Portugal

Penapalatset i Sintrabergen väster om Lissabon byggdes på ruinerna av ett gammalt kloster i mitten på 1800-talet av kung Ferdinand II, och har klara Disneyvibbar med sina tinnar och torn i gult, rött och blått. Arkitekten bar det anslående namnet Wilhelm Ludwig von Eschwege, och efter att slottet stod klart 1854 fungerade det som kungligt sommarresidens. Här blandas stilar som barock och renässans med moriska och gotiska influenser, vilket bidragit till det fantastiska slutresultatet. Slottet blev ett världsarv 1995, och kommer på en sjätteplats på listan med 130 821 hashtaggar.

Penapalatset blandar flera stilar i en färgstark mix. Foto: Shutterstock

5. Budaslottet, Ungern

Bygget av Budaslottet i Ungerns huvudstad Budapest påbörjades i mitten av 1200-talet efter att mongolerna hade attackerat stadens invånare. Under årens lopp har slottet förstörts, byggts upp och renoverats flera gånger, vilket har påverkat stilarna som går i allt från gotik till barock. Under andra världskriget förstördes stora delar av slottet i en brand. Det världsarvsklassade slottet ligger på en höjd på Budasidan som man tar sig upp till med en linbana. I slottets flyglar finns också Ungerska nationalgalleriet och Budapests historiska museum. Med 179 494 hashtaggar placerar det sig på en femteplats.

Från Budaslottet har man en fantastisk utsikt över Budapest. Foto: Shutterstock

4. Neuschwanstein, Tyskland

Den galne kung Ludvig II av Bayern lät börja bygga detta sanslösa slott som ett sommarresidens 1869, och även om det öppnades för allmänheten bara några veckor efter hans död 1886 är det fortfarande ofullbordat – endast 14 av de planerade över 200 rummen hann färdigställas. De rum som är klara är dekorerade med scener ur sagor och Wagneroperor. Om du tycker det verkar bekant beror det på att Disney använde det som förebild för Törnrosas slott. I dag är det ett av världens populäraste slott att besöka, och kommer med 229 698 hashtaggar på en fjärdeplats på listan.

Neuschwanstein – en uppvisning i kungligt vansinne. Foto: Shutterstock

LÄS MER: De populäraste resmålen som inspirerats av böcker 

3. Windsor Castle, Storbritannien

Windsor Castle är inte bara ett av världens äldsta slott – det började uppföras av Vilhelm Erövraren efter hans invasion av England 1066 – utan är också världens största bebodda slott, över 45 000 kvadratmeter stort. Bland de största sevärdheterna är kapellet, där prins Harry och Meghan Markle gifte sig 2018, och drottning Marys dockhus. Det var efter detta slott som det nuvarande brittiska kungahuset tog sitt namn 1917 i stället för det mer tyskklingande Sachsen-Coburg-Gotha. Och även om drottning Elizabeth bor i Buckingham Palace tillbringar hon fortfarande mycket tid här, särskilt på helgerna. 354 317 hashtaggar räcker till en tredjeplats på listan.

Windsor Castle gav namn åt det brittiska kungahuset. Foto: Shutterstock

2. Pragborgen, Tjeckien

Innanför denna enorma borg – som enligt Guinness rekordbok är världens största medeltidsslott – finns inte mindre än fyra palats, fyra kyrkor varav en katedral, åtta andra större byggnader, kloster och fem trädgårdar. Här har kungarna av Böhmen, de tysk-romerska kejsarna samt Tjeckoslovakiens och Tjeckiens presidenter haft sina residens (Tjeckiens president har det fortfarande). Till de största sevärdheterna hör tavelgalleriet med konst från 1500- till 1700-talet och den pittoreska Guldgränden, döpt efter guldsmederna som bodde här på 1600-talet. Med 535 679 hashtaggar kommer Pragborgen på en andraplats på listan.

I Pragborgen har landets härskare haft sitt residens i över tusen år. Foto: Shutterstock

1. Edinburgh Castle, Storbritannien

Denna blandning av fästning och renässanspalats står högt uppe på en klippa ovanför Skottlands huvudstad Edinburgh. De äldsta delarna går tillbaka till 1100-talet, och slottet har vid flera tillfällen spelat en viktig roll i den skotska och brittiska historien. Här födde Maria Stuart sonen Jakob VI 1566, och här förvaras fortfarande de skotska kronjuvelerna. Mellan 1757 och 1814 användes slottet som fängelse för krigsfångar från bland annat den amerikanska revolutionen och Napoleonkrigen. 1995 utsågs Edinburgh Castle till världsarv, och med sina imponerande 550 213 hashtaggar hamnar det på en välförtjänt förstaplats på listan.

Skotska Edinburgh Castle är världens mest instagrammade slott. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 10 mest besökta palatsen i världen