Sofi Kavousanaki är servitris på Rhodos.
1 av 2: Sofi Kavousanaki är servitris på Rhodos. Foto: SVEN LINDWALL
Rhodos.
2 av 2: Rhodos. Foto: Shutterstock

Grekernas egna guldkorn – på öarna Kreta och Rhodos

Kreta och Rhodos är två av svenskarnas populäraste resmål. Men vad älskar grekerna mest med sina öar. 

Och var finns de riktiga guldkornen. Vi bad lokalbefolkningen dela med sig av sina älsklingsställen. 

Sofi har hittat Rhodos vackraste badstrand. 

– Väljer du rätt månad är vattnet extra korallblått, säger hon.

Sofi Kavousanaki, 25, servitris, Rhodos.

”Jag har ju turen att jobba vid Rhodos vackraste strand, Anthony Quinn Bay. Det kan vara packat med folk här i augusti, och svårt att hitta parkering, men åker man i juni är det inte lika mycket folk. Då är det dessutom vatten som mest korallblått och klart. Du hittar inte en vackrare strand eller bättre vatten på Rhodos.

Christian Peter från Österrike gör en volt i vattnet i Anthony Qiuinn bay. Hollywodstjärnan Quinn köpte viken efter att ha spelat in 'Kanonerna på Navarone”. Foto: SVEN LINDWALL

Konstantinos Taraslias, Rhodos vice borgmästare.

Ta en kaffe med grekerna. På sommaren går vi till stränderna och fikar på Rodons eller Baias uteservering. Sedan tycker jag om att utforska alla små gränder och medeltida korsningar i gamla stan. 

Foto: SVEN LINDWALLAnthony Glinas, 56, restaurangägare

Östra Kreta och området mellan Makrys Gialos där jag har min restaurang och Sitia har otrolig natur, arkeologiska sevärdheter, och det gamla vackra Kapsaklostret, men det är framför allt fortfarande det gamla oskuldsfulla lugna Kreta. Turister som en gång har varit här vill inte åka tillbaka till Chania och västra sidan med all sitt stök och sin turism.

Foto: SVEN LINDWALL


Evangeliska Peleka, 24, badvakt och student från Thessaloniki
”Uppskattar man rent alldeles korallblått vatten ska man åka till Nisída Elafónisos. Sanden på stranden är dessutom rosa... nästan röd. Andra liknande vackra stränder är Balos, Loutra,  och Marathi om du behöver reservalternativ.

1 av 2 Foto: SVEN LINDWALL
2 av 2 Foto: SVEN LINDWALL


Zinzin Fistiki, clown på Kreta.

”Gramvousa taverna i Kalivianí ligger otroligt vackert och har den bästa maten i hela Kreta. Allt i servisen är dessutom gjort av en konstnär och ingen talrik är en andre lik. Säg att clownen skickat dig. Och om servitören inte vet vem clownen är så ber du att få tala med ägaren. ”

Foto: SVEN LINDWALL


Sofia Högman Smyrlaki, chef på Sonio Beach Hotel i Platanias

”Loutro ligger i en vik på sydsidan av Kreta, men det känns som du är på en liten ö. Det är helt bilfritt, och du måste ta en färja dit från Chora Sfakion eller Paleochora. Vattnet är så magiskt vackert och kristallklart. Det känns exotiskt. Och det finns hotell om du vill stanna i ett par dagar.”

Foto: SVEN LINDWALL

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande