Trots flygskatt och klimatoron – flygbiljetterna har blivit rejält mycket billigare på senare år, visar ny studie.
Trots flygskatt och klimatoron – flygbiljetterna har blivit rejält mycket billigare på senare år, visar ny studie. Foto: Shutterstock

Flyga till USA – dramatiska förändringen på biljettpriset

Trots flygskatten har flygbiljetterna blivit mycket billigare under de senaste 10 åren. 

För resor till USA har priset nästan halverats och till Asien har biljettpriset sjunkit med nära en tredjedel.

Biljettpriserna för resor mellan Sverige och utlandet har rasat de senaste tio åren. Det framkommer av en ny studie från Svenskt Flygprisindex.

Nästan alla flygpriser sjönk under perioden. Priser för flyg till USA sjönk med 35-46 procent, flyg till Asien med 17-37 procent och flygresor till storstäder inom Europa med upp till 69 procent.

Det genomsnittliga priset för en flygbiljett (tur-och-retur)  mellan Sverige och USA har nästan halverats sedan 2010. Där har det största prisfallet skett för flygningar från Stockholm med en genomsnittlig prissänkning till New York på 39 procent och Los Angeles på 46 procent.

Det genomsnittliga priset på flygbiljetter (tur-och-retur) från Göteborg till New York sjönk med 35 procent och till Los Angeles med 44 procent. Biljetter till New York och Los Angeles har båda sjunkit i pris med 42 procent från Köpenhamn.

LÄS MER: Så hittar du billigaste resan – 5 smarta tips 

Mycket billigare flyga till Asien

Det har även blivit mycket billigare att flyga till Asien.

Framför allt har priserna på flygbiljetter till Peking, Bangkok och Tokyo rasat rejält. Allra mest i fallet Peking med en sänkning på upp till 37 procent.

De största prisfallen på europeiska rutter står resor till Wien och Prag för. Priset på flygbiljetter till Prag föll med 69 procent från Göteborg och 47 procent från Köpenhamn. Flygbiljetter till Wien föll med 60 procent från Stockholm och 59 från Köpenhamn. Att flyga från Stockholm eller Göteborg till Amsterdam blev 40 procent billigare och flygpriset mellan Köpenhamn och London nästan halverades.

Experterna tror dessutom att biljettpriserna kommer att sjunka ytterligare framöver: 

– Vi kommer förmodligen aldrig att se ett decennium igen med så stora prisfall som under 2010-talet, säger säger Ole Stouby, vd för prisjämförelsesidan Travelmarket.se. – Men det finns fortfarande möjligheter för ytterligare prissänkningar och särskilt för de interkontinentala rutterna. Jag tro att priserna för dessa rutter kommer att fortsätta att falla med ytterligare tio procent under de kommande åren. 

LÄS MER: 13 dyra misstag du gör när du bokar resan 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande