Nu kan du utforska Färöarna med en virtuell guide.
1 av 4: Nu kan du utforska Färöarna med en virtuell guide. Foto: KIRSTIN VANG / VISIT FAROE ISLANDS
Du kan bestämma vad din guide kan göra genom att använda din mobil eller surfplatta.
2 av 4: Du kan bestämma vad din guide kan göra genom att använda din mobil eller surfplatta. Foto: VISIT FAROE ISLANDS
3 av 4
4 av 4

Fjärrstyr en levande guide till Färöarna – hemifrån

Corona-pandemin föder nya idéer hos världens turistbyråer. Färöarna lanserar nu en helt ny plattform där människor som sitter isolerade hemma kan besöka ögruppen trots reserestriktioner. Initiativet innebär att man kan uppleva Färöarna genom en lokalinvånare via sin mobil, surfplatta eller dator – och till och med få sin guide att gå, springa och hoppa som i ett datorspel.

Genom den nya plattformen, som kallas Remote Tourism, är det möjligt för virtuella turister att utforska Färöarnas natur. Lokala färöbor kommer att vara besökarens ögon, öron och kropp under en virtuell rundtur. Man har helt enkelt utrustat färöingar med en live-videokamera som gör att turister inte bara kan njuta av utsikten utan också kan få guiden att svänga, gå, springa och hoppa – som i ett riktigt datorspel.

Guiderna kommer inte bara kunna utforska platser till fots utan även från ett fågelperspektiv med helikopter eller till sjöss med kajak. Under den virtuella turen kan man få uppleva branta sluttningar, och se öarnas 80 000 får och orörda natur på ett helt unikt sätt i realtid. Man kan även vandra runt i den färöiska huvudstaden Tórshavn utan några andra besökare – förutom kanske några enstaka får.

LÄS MER: 12 nationalparker i USA du kan utforska via datorn 

Ta promenader över vilda landskap hemifrån

– När reseförbuden började öka satt vi och undrade hur vi kunde återskapa en färöisk upplevelse för dem som var tvungna att avbryta eller skjuta upp sin resa till Färöarna och för alla andra som höll sig hemma. Resultatet är denna nya plattform som gör det möjligt för alla isolerade att ta en promenad över våra vilda landskap och återfå en känsla av frihet och utforska bortom sina egna fyra väggar, säger Guðrið Højgaard, chef för Visit Faroe Islands.

Färöarnas turistbyrå har även tidigare gjort sig kända för innovativa initiativ för att få världen att upptäcka deras avlägsna hemland, som Google Sheep View (där får kartlade öarna för Google Street View), vilket Allt om Resor skrivit om här, eller när man stängde ner hela ön för att storstäda den, vilket Allt om Resor skrivit om här. Ett annat initiativ, Faroe Islands Translate, innebar att lokalbefolkningen i realtid översatte fraser önskade av personer från hela världen till färöiska.

Färöarna kommer förbli stängt för turister till åtminstone slutet av april. De virtuella rundturerna börjar onsdagen den 15 april och kommer därefter att äga rum två gånger dagligen under tio dagar.

LÄS MER: Färöarna – fascineras av det vackra resmålet 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande