En 50-årig era är över när Boeing slutar tillverka 747:an.
En 50-årig era är över när Boeing slutar tillverka 747:an. Foto: Shutterstock

En era är över – Boeing slutar tillverka ikonen 747

Snart är det tack och farväl till världens kanske mest ikoniska flygplan – den dubbeldäckade jumbojeten Boeing 747. Det sista exemplaret av 747-8 kommer att rulla ut från fabriken i Seattle om två år, rapporterar Bloomberg News, som också säger att beskedet inte är officiellt än. Därmed är en era inom flyghistorien slut.

Boeings ”Queen of the Skies” gjorde sin jungfrutur 1969 och var en djärv satsning som förändrade flygresandet, men som nästan försatte Boeing i konkurs. Det dubbeldäckade flygplanet med en spiraltrappa som ledde upp till en lyxig salong på övervåningen var något helt nytt inom passagerarflyget. Och planet blev en succé – över 1 550 exemplar har tillverkats av 747:an under de femtio år som har gått sedan dess. Men nu är det alltså slut.

– Det har visat sig att antalet rutter för vilka du behöver ett ultrastort flygplan är otroligt få, säger analytikern Sash Tusa till Bloomberg News.

LÄS MER: Flygbolag skrotar ikoniska jumbojetten Boeing 747 

Flera bolag har redan slutat använda planet

Boeing tillverkar 747:orna i en långsam takt – bara sex per år, att jämföras med till exempel 787:orna som tillverkas i en takt av 168 stycken per år. Coronaviruset har slagit hårt mot planet, som rymmer betydligt fler passagerare än vad de fyller upp numera. Flera flygbolag som Qantas, United och Delta har redan slutat använda jumbojeten, och de flesta 747:or som flyger i dag är inte ens passagerarplan utan fraktflygplan.

Lastkapaciteten varierar mellan de olika modellerna av planet, men de största modellerna kan ta 550 passagerare, vilket innebär att det var världens största passagerarflygplan fram tills Airbus A380 togs i trafik 2007.

Inget annat plan väcker så starka känslor hos flygentusiaster som 747:an, som under sin 50-åriga livstid har blivit något av en popkulturell ikon – popgruppen Kents låt ”747” är bara ett av många exempel. Det mest kända exemplaret är det ombyggda exemplar av en Boeing 747-200 som USA:s president använder – det som kallas för Air Force One och även hade en stor roll i Harrison Ford-filmen med samma namn. Även statsöverhuvuden i andra länder som Saudiarabien, Bahrain, Qatar, Förenade Arabemiraten och Japan har en 747:a som officiellt plan.

Air Force One – den amerikanske presidentens plan. Foto: Shutterstock

Lite kuriosa om 747:an

 I de tidiga modellerna av 747 fanns 300 kilogram utarmat uran i främre delen av planet som barlast.

747-planen har flugit över 3,5 miljarder människor världen över. 

Modellen 747-400 består av sex miljoner delar och har en vingarea på 525 kvadratmeter, vilket motsvarar 45 medelstora bilar.

Utanför Arlanda står en Boeing 747-212B ombyggd till vandrarhem.

LÄS MER: Flygstoppet kan kosta Boeing nära 50 miljarder 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande