Nästa sommar kan man hänga med på en 50 dagars ridtur runt Island.
1 av 2: Nästa sommar kan man hänga med på en 50 dagars ridtur runt Island. Foto: Pressbild
2 av 2

Drömresa för hästtokiga – 50 dagar på hästryggen

Älskar du att rida och är sugen på äventyr? I så fall kan detta vara resan för dig. Nästa sommar tänker Bjarni Páll Vilhjálmsson ta med sig turister på en 50-dagarsresa runt Island – helt till häst.

Bjarni Páll Vilhjálmsson jobbar till vardags med hästturism på gården Saltvík, nära Húsavík på norra Island. Idén till den rekordlånga ridturen fick han redan för fyra år sedan, enligt Iceland Monitor.

– Då gjorde jag en tur runt Vatnajökull till häst tillsammans med en grupp underbara människor. Det kan ha varit en av de längsta organiserade ridturerna som någonsin gjorts med en grupp utländska turister på Island – 1 000 kilometer på 24 dagar. 

Äventyret gav mersmak. Bjarni Páll Vilhjálmsson började fundera på en liknande ridtur – fast denna gång mer än dubbelt så lång.

– I våras började jag planera den nya ridturen – också för att förbättra stämningen och visa ett tecken på liv och optimism i allt mörker som präglar resebranschen i dessa tider.

Bjarni Páll Vilhjálmsson arrangerar hästresor på Island. Foto: Pressbild

LÄS MER: Häftiga äventyr i Europa du måste uppleva någon gång 

60–70 specialtränade islandshästar

Den 1 500 kilometer långa turen, som ska äga rum nästa sommar, kommer ta 50 dagar att slutföra, vilket kräver mycket planering. Med på turen kommer det att finnas 60–70 utvalda och specialtränade islandshästar, alla mellan 10 och 12 år gamla.

– Hästarna måste vara stabila, starka, pålitliga och modiga i ett varierat landskap, säger Bjarni. Och de måste vara bekanta med alla slags ojämn terräng, väder och andra förhållanden. Det är något som främst kommer med hästarnas erfarenhet och ålder.

Färden kommer att vara uppdelade i sex kortare etapper, och det kommer även vara möjligt att bara delta i en eller ett par etapper. Totalt räknar Bjarni med ett hundratal deltagare inklusive guider.

Färden runt ön är uppdelad i sex etapper av varierande längd. Foto: Pressbild

Passerar Gullfoss, Geysir och Thingvellir

Tempot kommer att vara lugnt – den första sträckan från Saltvik i norr över höglandet via Sprengisandur kommer att ta nio dagar. Den allra längsta etappen kommer att gå via fjordarna och över glaciären Drangajökull på västra Island och ta tolv dagar, medan en kortare sträcka på sex dagar kommer att passera några av Islands största turistattraktioner som Gullfoss, Geysir och Thingvellir. Under resan kommer Bjarni att berätta om de historiskt viktiga rutter man rider på, i många fall från vikingatiden.

– Jag tycker om att berätta historier som har inträffat i de områden som vi korsar, säger han. Det är mitt sätt att ge liv åt landskapet.

Sugen? Läs mer på riding-iceland.com.

Mäktiga vattenfall är bara en del av den storslagna naturen på Island. Foto: Pressbild

LÄS MER: De mest instagrammade naturupplevelserna
 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande