Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns mycket som går att ta med sig hem från hotellerummet.
Det finns mycket som går att ta med sig hem från hotellerummet.
Det finns mycket som går att ta med sig hem från hotellerummet.
Det finns mycket som går att ta med sig hem från hotellerummet. Foto: SHUTTERSTOCK

Det här stjäl svenskarna med hem från hotellet

Semestern är slut för de flesta av oss, med förhoppningsvis trevliga minnen. Men en del resenärer passar även på att plocka med sig ett och annat minne från hotellet. En ny undersökning avslöjar vad svenskarna helst stjäl med sig från hotellrummen.

Efter en sommar av resande är nu många tillbaka efter utlandssemester, och många tycks ha mer än bara nya upplevelser och minnen med sig hem. En undersökning genomförd på uppdrag av momondo.se visar nämligen att fler än hälften av svenskarna någon gång fått med sig en eller flera souvenirer från hotellvistelser. Hårprodukter, handdukar och innetofflor är det mest eftertraktade sakerna svenskarna packar ned i resväskan när de lämnar hotellrummet.

Hotell- och resesöksajten momondo.se har undersökt vad vi tar med oss från vår hotellvistelse. Det visar sig att 65 procent svarar att de någon gång har tagit med sig saker från hotellen. De mest eftertraktade hotellprylarna som vi tar med oss hem är schampo och balsam (38 procent), handdukar (15 procent) och innetofflor (14 procent). Bland de mer ovanliga sakerna återfinns Bibeln, dekorativa föremål och batterier från fjärrkontrollen, som 3 procent svarat att de har tagit med sig.

Sverige hamnar i mitten

– När det kommer hur många som faktiskt tar med sig saker från hotell hamnar Sverige i mitten jämfört med andra i undersökningen, säger Per Christiansen, talesperson för Momondo. Många av de sakerna som vi får mer oss hem från hotellvistelser är engångsartiklar som annars bara skulle slängas, men svenskarna är extra intresserade av det som man inte bör ta med sig. De ligger nämligen i världstoppen när det kommer till att smyga med sig handdukar och särskilt badrockar, där bara amerikanerna är mer benägna att ta med sig dem.

Medan Sverige ligger i mitten sticker två länder ut i undersökningen som mest benägna att packa med saker från hotellen. USA toppar på 75 procent tätt följt av Australien på 73 procent. På andra sidan spektrumet återfinns Tyskland (56 procent) som det land vars resenärer till störst grad låter bli att ta med sig saker från hotellvistelser.

Detta tar svenskarna med sig från hotellet

1. Schampo/Balsam 38 procent

2. Handduk 15 procent

3. Innetofflor 14 procent

4. Kit med bomullspinnar 11 procent

5. Kaffekapslar eller te 9 procent

6. Badrock 9 procent

7. Glas 8 procent

8. Bestick 6 procent

9. Klädhängare 5 procent

10. Bibeln 3 procent

11. Dekorativa föremål 3 procent

12. Batterierna i fjärrkontrollen 3 procent

Om undersökningen: Undersökningsresultaten baseras på en digital undersökning genomförd av Cint på uppdrag av Momondo. Datainsamlingen genomfördes bland 10 000 personer i åldrarna 18–65 år i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Sverige, Danmark, Österrike, USA, Kanada och Australien mellan den 10 och 16 maj 2022. 

LÄS MER: Så lätt avslöjar du om hotellrummet fuskstädats
LÄS MER:
Packa smart – tipsen som underlättar flygresan
LÄS MER:
Därför ska du lägga en sko i hotellets kassaskåp