Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tempus fyra axlar roterar i perfekt harmoni.Tempus fyra axlar roterar i perfekt harmoni.Tempus fyra axlar roterar i perfekt harmoni.
Tempus fyra axlar roterar i perfekt harmoni. Foto: QUARRY FOLD STUDIO-LISEBERG

Det här är Lisebergs nya attraktioner i sommar

2023 fyller Liseberg 100 år. Men redan 2022 börjar firandet i själva parken med ett helt nytt område, Luna Park, samt två nya familjeattraktioner, Turbo och Tempus. Till 100-årsjubileet tillkommer ytterligare en helt ny bergochdalbana.

Lisebergs hundraårsfirande kommer att märkas på många sätt, bland annat med det nya Grand Curiosa Hotel, som öppnar 2023, och Oceana Vattenvärld, som öppnar 2024.

Men redan till denna sommar öppnar ett helt nytt område uppe på berget ovanför FlumeRide – Luna Park. En hyllning till den utveckling och framtidstro som rådde runt tiden för Lisebergs födelse med världsutställningar, tekniska underverk och folkliga förlustelser.

– Vi skapar ett helt nytt område, likt vi gjorde när vi byggde Kaninlandet 2013. Den här gången bygger vi ett område för hela familjen med flera nya attraktioner. Området är en hyllning till nöjesparkers och Lisebergs historia – en satsning och ett firande värdigt ett 100-årsjubileum, säger Andreas Andersen, vd Liseberg.

I Turbo får du ta plats i sidovagnen på en motorcykel.I Turbo får du ta plats i sidovagnen på en motorcykel.I Turbo får du ta plats i sidovagnen på en motorcykel.
I Turbo får du ta plats i sidovagnen på en motorcykel. Foto: QUARRY FOLD STUDIO-LISEBERG

Två nya attraktioner till sommaren

Över 100 miljoner kronor kommer att investeras i området som vänder sig till både barn och vuxna. Totalt tre attraktioner adderas, varav de två första öppnar redan till sommaren. Tempus är en åktur för hela familjen som sätter tid och rum ur spel. Med extraordinär precision roterar de fyra axlarna i perfekt harmoni och tar dig upp och ner och runt. Turbo är en interaktiv åktur där du får ta plats i sidovagnen på en motorcykel och själv bestämma när och hur mycket du ska åka runt och upp eller ner igen.

2023 tillkommer sedan den sista och största attraktionen – Luna, en så kallad bumerang-bergochdalbana, där gästen åker först framåt och sedan bakåt, över 225 meter räls. Med sina 33,5 meter höjd blir Luna den högsta och snabbaste av sin sort i världen.

I området skapas en miljö som är inspirerad av nöjesparkstraditionen sedan långt tillbaka med hundratals lampor och dekorationer. Luna Park är ett historiskt koncept som har funnits på nöjesparker sedan 1860-talet, ofta stadsnära och lättillgängliga parker med attraktioner, marknadsstånd och spel. Liseberg gör sin egen tolkning med blinkningar till parkens egen historia.

Luna blir världens högsta och snabbaste bergochdalbana av sin sort.Luna blir världens högsta och snabbaste bergochdalbana av sin sort.Luna blir världens högsta och snabbaste bergochdalbana av sin sort.
Luna blir världens högsta och snabbaste bergochdalbana av sin sort. Foto: QUARRY FOLD STUDIO-LISEBERG

LÄS MER: Världens 12 häftigaste pariserhjul