En spansk fyr har blivit en färgstark installation.
En spansk fyr har blivit en färgstark installation. Foto: Beatriz Carretero & Omar H Garcia

Den här fyren har målats i alla regnbågens färger

Ett fyrtorn i Spanien har fått en färgstark makeover av en känd lokal konstnär, vilket har väckt stor uppmärksamhet. Den 16 meter höga och tidigare vita fyren Faro de Ajo målades med över 70 färger av den kantabriske konstnären Okuda San Miguel för att visa upp områdets kulturella mångfald.

Fyrar brukar ofta vara vita, ibland med lite rött eller blått som färgklickar. Men en fyr som är målad i 72 olika färger har nog aldrig setts förut. Namnet på det färgstarka projektet är ”Infinite Cantabria” efter den del av Spanien som fyren ligger i. Det beställdes av hamnmyndigheterna i Santander och kommunstyrelsen i Bareyo och är den första fyren någonsin längs den spanska kusten som har fått en konstnärlig makeover, enligt Lonely Planet. Fyren Faro de Ajo byggdes 1930 och är den sista fyren som byggdes i Kantabrien.

Konstnären Okuda San Miguel framför sitt verk. Foto: Beatriz Carretero & Omar H Garcia

LÄS MER: Bo vid en fyr – magiska platser bland klippor och hav 

Lokal fauna och religiös ikonografi

Den kantabriske konstnären Okuda San Miguel har sagt att färgerna ska representera den kulturella mångfalden i regionen, men han har också använt sig av djur i den lokala faunan och religiös ikonografi när han har skapat verket. Han har också tagit hänsyn till fyrens ursprungliga funktion att vägleda skepp.

Fyrens nya utseende har mötts av en del kritik, men har också fått mycket positiv uppmärksamhet, bland annat av Kantabriens president Miguel Ángel Revilla som har sagt att han älskar Okuda San Miguels arbete.

Fyren målades i 72 olika färger. Foto: Beatriz Carretero & Omar H Garcia

LÄS MER: 7 färgstarka platser i världen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande