Arkadiko-bron kan vara världens äldsta bro som fortfarande används.
Arkadiko-bron kan vara världens äldsta bro som fortfarande används. Foto: Flausa123/Wikimedia Commons

Den äldsta bron i Europa som fortfarande används

Det är troligen den äldsta bron i Europa som fortfarande används. Arkadiko-bron på Peloponnesos byggdes under mykensk tid och är alltså runt 3 300 år gammal.

Arkadiko-bron, även kallad Kazarma-bron, ligger i den södra delen av Greklands fastland, på halvön Peloponnesos. Bron, som ligger nära den moderna vägen från Tiryns till Epidauros på Peloponnesos, används fortfarande flitigt i dag, enligt sajten Greek Reporter. Bron är ett viktigt landmärke i området, och det händer till och med att bilar åker över den lilla bron, även om den officiellt endast är godkänd för fotgängare.

Den mykenska kulturen varade under den sena bronsåldern, cirka 1 600–1 050 före Kristus, och hade sitt kärnområde just på den grekiska halvön Peloponnesos. Arkadiko-bron går tillbaka till Greklands bronsålder, eller omkring 1 300 före Kristus, och är alltså runt 3 300 år gammal. 

Ursprungligen avsedd för häst och vagn

Ursprungligen byggdes den för att förbinda den antika staden Epidauros med Mykene, och var en del av det militära vägnätet. Arkeologer har upptäckt att den, på grund av sin stil och det specifika sättet den byggdes på, ursprungligen var avsedd att användas av hästdragna vagnar.

Bron är 22 meter lång och knappt sex meter bred. Att den har hållit sig stabil i över tretusen år utan någon form av bindemedel som murbruk kan tyckas otroligt, och beror på den sofistikerade konstruktionen. Inte bara kalkstenens vikt utan också hur symmetriskt blocken är placerade på den vertikala axeln gör bron stabil. 

LÄS MER: Peloponnesos: Guide till sevärdheter och stränder
LÄS MER:
Grekisk ö-duell: Samos vs Patmos – vilken är bäst?
LÄS MER:
3 grekiska ö-pärlor – hitta din nya favorit