Nu vet vi vilka som är världens mest instagrammade naturupplevelser.
Nu vet vi vilka som är världens mest instagrammade naturupplevelser.

De mest instagrammade naturupplevelserna

På listor över världens mest instagrammade resmål brukar nöjesparker som Disneyland och byggnadsverk som Eiffeltornet komma högst – men vilka är de mest instagrammade naturupplevelserna? Nu vet vi svaret!

Sajten SaveOnEnergy har analyserat data från Instagram och satt ihop en lista baserad på hur många gånger varje destination är hashtaggad på den populära sociala medie-sajten. Här är de tio översta naturupplevelserna på listan.

10. Pamukkale, Turkiet

Med 900 429 hashtaggar tar turkiska Pamukkale tiondeplatsen på listan. De kritvita kalkstensbergen med sina bassänger och terrasser nordväst om Antalya lockar besökare från hela världen, och i det kalkrika vattnet som strömmar upp från underjorden lär den egyptiska drottningen Kleopatra ha badat. Namnet Pamukkale betyder ”Bomullsfästningen” – ett passande namn.

Pamukkale – en unik sevärdhet med lång historia. Foto: Shutterstock

9. Mount Everest, Kina/Nepal

Med 1 125 527 hashtaggar på Instagram är Mount Everest världens nionde mest instagrammade naturupplevelse – även om det förstås bara är en bråkdel av besökarna som tar sig ända upp. Men med sina 8 848 meter är världens högsta berg en mäktig upplevelse även nerifrån.

Mount Everest – världens högsta berg. Foto: Shutterstock

8. Norrsken, Island

Vi vet – norrsken, eller Aurora borealis som det vetenskapliga namnet lyder, är ingen plats utan ett fenomen som uppstår när elektriskt laddade partiklar slungas ut från solen och lyser upp natthimlen när de kommer i kontakt med atmosfärens översta lager. Men just Island har ett rykte att vara världens bästa plats för norrskensspaning, så att landet hamnar på åttonde plats på denna lista med 1 167 915 hashtaggar är kanske inte så förvånande. 

Island är en av världens bästa destinationer för att spana efter norrsken. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 5 magiska platser att uppleva midnattssol på 

7. Halong Bay, Vietnam

De mäktiga kalkstensklipporna i Halong Bay har blivit lite av sinnebilden för Vietnam, och kommer med sina 1 243 473 hashtaggar in på en sjunde plats på listan. Förutom klipporna bjuder platsen på en svårslagen kombination av smaragdfärgat vatten, storslagna grottor och ett rikt marint djurliv, en kombination som flera gånger uppmärksammats av Hollywood. Bland annat spelades delar av James Bond-filmen ”Tomorrow never dies” in här.

Halong Bay är en av Vietnams största turistattraktioner. Foto: Shutterstock

6. Galápagosöarna, Ecuador

Den karga ögruppen utanför Ecuador är känd för sitt unika djurliv och lockar forskare och naturintresserade från hela världen. Att Charles Darwins banbrytande verk ”Om arternas uppkomst” till stor del inspirerades av hans besök på ön gör den inte mindre intressant. Även om öarna själva utgör ett mäktigt sceneri är det ändå bilder av djurlivet, framför allt den berömda Galapagossköldpaddan, som är vanligast på Instagram och som gjort att öarna placerat sig på en sjätte plats med 1 612 457 hashtaggar.

Galápagosöarna är kända för sitt rika djurliv. Foto: Shutterstock

5. Donaudeltat, Rumänien

Det har kallats för ”Europas Amazonas” – det viltrika deltat där den majestätiska floden Donau rinner ut i Svarta havet. I dess sjöar och våtmarker finns mer än 1 200 olika växter, 300 fågelarter och 45 olika arter av sötvattensfiskar. 1991 upptogs Donaudeltat på Unescos världsarvslista, och den mäktiga blå floden har blivit ett populärt fotomotiv. Med 1 638 573 hashtaggar på Instagram hamnar deltat på en femte plats.

Donaudeltat har stor biologisk mångfald, bland annat ett rikt fågelliv. Foto: Shutterstock

4. Sahara, Afrika

Med en yta på imponerande 8 600 000 kvadratkilometer spänner Sahara över elva afrikanska länder och utgör nästan en tredjedel av hela kontinenten, vilket gör det till jordens största ökenområde. Men den är långtifrån obebodd – här lever ett 70-tal olika däggdjur och omkring 2,5 miljoner människor från folkgrupper som tuareger och berber för att bara nämna några. Med över 2 200 000 hashtaggar placerar den sig på en fjärdeplats på listan.

Sahara är 580 mil lång från väst till öst. Foto: Shutterstock

LÄS MER: De populäraste resmålen som inspirerats av böcker 

3. Grand Canyon, USA

”En syn som varje amerikan borde se”, ansåg den amerikanske presidenten Theodore Roosevelt om detta 446 kilometer långa och 1,6 kilometer djupa geologiska underverk i Arizona. 1979 kom Grand Canyon med på Unescos världsarvslista, men dess historia går tillbaka mycket längre än så – nästan två miljarder år gamla berglager har exponerats av Coloradofloden och dess bifloder på klyftans sidor. Med över 4 000 000 hashtaggar försvarar den väl sin tredjeplats på listan.

Över fem miljoner turister besöker Grand Canyon varje år. Foto: Shutterstock

2. Niagarafallen, USA/Kanada

Med en fallhöjd på 54 meter hör de ikoniska Niagarafallen på gränsen mellan USA och Kanada inte till världens högsta vattenfall, men det kompenseras av bredden och den extremt höga vattengenomströmningen. Två av fallen ligger i USA, det tredje, de 920 meter breda Hästskofallen, ligger på gränsen med största delen i Kanada. En gång i tiden åkte folk i tunnor nedför fallen, men på grund av de stora riskerna är det numera förbjudet. Med imponerande 4 607 444 hashtaggar på Instagram ligger fallen tvåa på listan.

Niagarafallen ligger på gränsen mellan USA och Kanada. Foto: Shutterstock

1. Yosemite National Park, USA

Världens mest instagrammade naturupplevelse, Yosemite National Park i Kalifornien, har nästan 5 miljoner hashtaggar på Instagram. Parken, som grundades 1890 och blev världsarvsklassad 1984, är kanske mest känd för sina vattenfall, som har prytt otaliga semesterbilder genom åren. Men Yosemite har mycket mer än vattenfall: i den drygt 3 000 kvadratkilometer stora parken finns djupa dalar, urgamla mammutträd, en storslagen vildmark samt ett rikt djurliv med björnar, pumor, hjortar och mycket annat. Helt klart en värdig vinnare.

Yosemite National Park är känd för sina vattenfall och sitt rika djurliv. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 12 nationalparker i USA du kan utforska via datorn 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande