En del människor har inget sunt förnuft när det gäller resor.
1 AV 2
En del människor har inget sunt förnuft när det gäller resor.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2

De dummaste saker som turister någonsin har gjort

Det finns turister som medvetet har vandaliserat oersättliga monument, eller haft sönder konstverk medan de försökt ta den perfekta selfien. Andra verkar bara helt sakna sunt förnuft när det gäller resor. Sajten farandwide.com har listat de dummaste saker som folk någonsin har gjort på en resa.

10. Vält ett konstverk för att ta en selfie

Ordet ”selfie” blev utsett till Årets nyord i svenskan 2013, och intresset har knappast minskat sedan dess. Det finns folk som har riskerat livet för att ta en selfie på farliga platser, men det finns också selfies som skadar ovärderliga saker. 2018 råkade en grupp kvinnor på besök i ett konstmuseum i ryska Jekaterinburg att välta en hel innervägg med dyrbara konstverk när de skulle ta en selfie, och skadade bland annat en etsning av Francisco de Goya och ett konstverk av Salvador Dalí. En annan kvinna orsakade skador för närmare två miljoner kronor när hon av misstag förstörde en del av en konstutställning i Los Angeles 2017.

Bild från övervakningskamera från museet i Jekaterinburg. Foto: Ministry of Internal Affairs/Russia

9. Fastnat inuti en skulptur

2014 tyckte en amerikansk utbytesstudent på besök i Tübingen i Tyskland att det var en rolig idé att gå in i en offentlig skulptur som såg ut som ett kvinnligt könsorgan. Tyvärr fastnade han i skulpturen och kunde inte komma ut. Det slutade med att han fick räddas av inte mindre än 22 brandmän. Så visst var det lite roligt, men kanske inte på det sätt han hade tänkt sig.

Ingen bra idé. Foto: Erick Guzman/Imgur

8. Försökt smuggla in någon i en resväska

Att försöka smuggla in sin fru i en resväska på ett tåg låter som något som är hämtat ur en filmkomedi, men det hände faktiskt på riktigt i Polen 2015. Tjänstemän på tåget blev misstänksamma över mannens gigantiska resväska och bad honom öppna den, och blev väldigt förvånade då en kvinna i 30-årsåldern dök upp. Mannens förklaring var att han försökte smuggla in sin fru, som var rysk, till EU. Men eftersom de var gifta kunde hon precis lika gärna ha åkt helt öppet på tåget, vilket med all säkerhet hade varit bekvämare.

”Hej, får jag komma upp ur väskan nu?” Foto: SHUTTERSTOCK

7. Dragit ett falskt svärd när flygplatspolisen kommer

I augusti 2016 larmades flygplatspolisen på Los Angeles International Airport om att en maskerad man, av oklar anledning klädd som filmhjälten Zorro med svart hatt och mantel, befann sig inne i terminalen. När sex flygplatspoliser närmade sig honom bestämde han sig för att dra sitt plastsvärd. Det var ingen bra idé. Han greps direkt av poliserna.

Zorro – den äkta varan. Foto: ANDREW COOPER / COLUMBIA TRISTAR

LÄS MER: Här är det galna museet för dig som älskar selfies 

6. Skurit av örat på en staty på Påskön

2008 bestämde sig en finsk turist för att bryta en del av ett öra från en moai, en av de berömda stenstatyerna på Påskön, och förstörde därmed en del av ett av mänsklighetens oersättliga kulturarv. Han kunde gripas, anhölls och dömdes till böter, men de kompenserar inte för den oåterkalleliga skada som han orsakade på ön.

Några av Påsköns världsberömda stenstatyer. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Hoppat från balkongen på ett kryssningsfartyg 

Om dina föräldrar inte gav dig tillräckligt med uppmärksamhet som barn är det bättre att gå i terapi än att ägna sig åt livshotande utmaningar för att få uppmärksamhet i sociala medier. Någon borde ha berättat det för den kryssningspassagerare som trodde att det skulle vara ofarligt att hoppa ut från balkongen i hans hytt på 11:e våningen medan fartyget låg i hamn på Bahamas. Som de flesta inser är det extremt farligt och i värsta fall dödligt att falla i vattnet från sådana höjder. Mannen och hans sällskap tvingades gå av kryssningen och svartlistades från rederiet Royal Caribbean för resten av livet.

Tips: hoppa inte från balkongen på ett kryssningsfartyg. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Låtsats ha sex på Cheopspyramiden

Det är aldrig en bra idé att lägga upp olagliga aktiviteter på sina sociala medier, i synnerhet inte när de involverar ett av världens mest kända byggnadsverk. 2018 tyckte en 23-årig dansk fotograf att det var en bra idé att klättra upp på Cheopspyramiden i Giza i Egypten tillsammans med en ung kvinna och lägga upp videon på Youtube. Han lade också upp en bild där de båda är nakna, och där det ser ut som att de har sex ovanpå pyramiden. Det är förbjudet att ens klättra upp på pyramiden, och de egyptiska myndigheterna var inte roade.

Pyramiderna i Giza är de enda kvarvarande av den antika världens sju underverk. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Här är resemyterna du kan ha gått på 

3. Tagit nakenbilder i ett thailändskt tempel

Hela syftet med det numera nedlagda Instagramkontot Traveling Butts var att de två personerna som drev det skulle resa runt i världen och ta bilder där de poserade nakna. Problemet var inte så mycket bilderna, utan var de var tagna. Paret visade ofta en total brist på respekt för kulturella och religiösa helgedomar. Bland annat lade de ut nakenbilder tagna i det berömda Gryningstemplet Wat Arun i Bangkok. De thailändska myndigheterna uppskattade inte att människor fotograferades nakna i ett av deras heligaste tempel, så paret greps och förbjöds att någonsin sätta sin fot i landet igen.

Gryningstemplet Wat Arun i Bangkok i solnedgången. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Klättrat upp på en flygplansvinge

Coronapandemin har gjort att många känt sig instängda när de har suttit i karantän. Men det är knappast någon ursäkt för vad en man gjorde på McCarran International Airport i Las Vegas i december 2020. Efter att ha kommit in på startbanan lyckades han klättra upp på vingen på en Boeing 737 som var på väg att starta, vilket orsakade allmän panik. När poliser närmade sig mannen gled han nerför vingen och föll till marken, där han kunde gripas och föras till sjukhus med lindriga skador.

https://twitter.com/CTVNews/status/1338151769252179970

1. Kastat mynt i flygplansmotorn

Att vara skrockfull är inget ovanligt – vi är många som undviker att gå under stegar eller sätta sig på rad 13 i flygplanet. Men man behöver ju inte gå till överdrift. 2017 kastade en äldre kvinna i Anqin i Kina mynt i motorn på det flygplan hon just skulle flyga med, för att få tur. Lyckligtvis lade andra passagerare märke till detta, och man kunde därför undvika en olycka som skulle fått rakt motsatt effekt till vad hon önskade.

Att kasta in mynt i en flygplansmotor är ingen bra idé. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Har du koll – 10 konstiga lagar på semesterorterna