De bästa böckerna om resor – åtta klassiker

Om man inte kan resa i verkligheten kan man i alla fall resa i fantasin. Här är våra bästa tips på klassiska reseskildringar.

1. Hergé: ”Tintins äventyr”

(1930–1976, på svenska 1960–1976)

Få litterära gestalter har rest lika mycket som den belgiske journalisten Tintin, och hans ständige följeslagare, vännen och foxterriern Milou. Han har utforskat faraonernas gravar i Egypten, besökt opiumhålor i Shanghai, tillfångatagits av inkaättlingar i Peru, mött den mystiske yetin i Tibet och gjort revolution i Sydamerika – och då har vi inte ens nämnt månresan. Från de första albumens mer slarviga och fördomsfulla stil utvecklades tecknaren och författaren Hergé med åren till en noggrann reseskildrare, i en detaljerad stil där vi får följa den ständige ynglingen Tintin på hans roliga och spännande äventyr som håller för många omläsningar.

ANNONS: Läs mer och beställ Tintin i Tibet här [extern länk]

2. Jack Kerouac: ”På väg” 

(1957, på svenska 1959)

Få romaner är så sönderskrivna och genomanalyserade som denna, och få har mer förtjänat epitet som kultklassiker och generationsroman. Jack Kerouac och hans vän Neal Cassady reser över USA från New York till Kalifornien och vidare till Mexiko medan de röker marijuana och lyssnar på bebop. Att Ulf Lundell döpte huvudpersonen i sin egen debutroman efter Kerouacs förnamn, och att originalmanuset skrevs på en 36 meter lång pappersrulle som bara fick löpa genom maskinen – något som märks på prosaflödet – är bara några saker som har bidragit till mytologiseringen av boken.

ANNONS: Läs mer och köp ”På väg” här [extern länk]

3. Paul Theroux: ”Den stora järnvägsbasaren” 

(1975, på svenska 1979)

Boken om en fyra månader lång resa med tåg från Londons Victoria Station via Istanbul till Tokyo och tillbaka, via legendariska järnvägslinjer som Orientexpressen, Golden Arrow, Mandalayexpressen och Transsibiriska järnvägen, är en av reselitteraturens största klassiker, och lär ha sålt i en och en halv miljon exemplar när den släpptes. Theroux skriver med känsla för doft, smak och sinne för skarpa observationer, kombinerat med en torr humor. Vi får inte veta mycket om de städer han kommer till – här är det verkligen resan som är målet, inte minst mötena med alla människor som han delar kupé med under resan. Eller som han själv skriver: ”I sought trains; I found passengers.” 

ANNONS: Läs mer och beställ ”Den stora järnvägsbasaren” här [extern länk]

Allt man behöver om man inte kan resa! Foto: Niklas Sessler

4. Bruce Chatwin: ”I Patagonien” 

(1977, på svenska 1990)

En av många författare som inspirerades av Theroux var britten Bruce Chatwin. Som barn fick han se en skinnbit från Patagonien i sin mormors vitrinskåp. Biten sades komma från en brontosaurus (vilket visade sig vara fel), men det väckte hans nyfikenhet på landsdelen i södra Argentina. 34 år gammal sände han enligt legenden ett telegram till sin arbetsgivare Sunday Times Magazine med orden ”Rest till Patagonien”. Därefter hördes han inte av på flera månader. Förutom att skriva om sin egen resa gör Chatwin ett antal historiska utvikningar, till exempel om en timmerstuga som ska vara byggd av den amerikanske rånaren Butch Cassidy när han var på flykt i Sydamerika och om Charles Darwins resa med fartyget Beagle. ”I Patagonien” har kallats för ”The masterpiece of travel”, och är förmodligen mer läst än Theroux i dag. Chatwin har också skrivit den läsvärda reseskildringen ”Drömspår” som handlar om en resa i Australien i aboriginernas fotspår. Han avled i aids 1989, endast 48 år gammal.

ANNONS: Läs mer och köp I Patagonien här [extern länk]

5. Anders Källgård: ”Öar” 

(1994)

”Nesofil” betyder öälskare, och är det någon som lever upp till det epitetet så är det läkaren och författaren Anders Källgård. Han har med all säkerhet svenskt rekord i öbesök, och har skrivit ett antal böcker om öar. Denna bok handlar om öar i världens alla hav, från Gotska Sandön i Östersjön, Jersey i Engelska kanalen och Island i Atlanten till avlägsna öar i Söderhavet som Atafu, Upolu och Tongatapu. Det handlar också om ömänniskor, öspråk, paradisöar, en kvinnoö och om öar i litteraturen. Den mytomspunna myteristön Pitcairn, som Källgård har skrivit flera böcker om, finns förstås också med även här.

ANNONS: Läs mer och beställ ”Öar” här [extern länk]

6. Carsten Jensen: ”Jag har sett världen börja” och ”Jag har hört ett stjärnskott” 

(1996, på svenska 1997, och 1997, på svenska 1998)

Två tjocka böcker – tillsammans nästan 1 100 sidor – som bildar ett mäktigt verk om en jordenruntresa. I första delen reser Carsten Jensen från Danmark via det sönderfallande Sovjetimperiet till Kina, Kambodja, Vietnam och Hongkong, medan den andra handlar om Papua Nya Guinea, Stilla havet och Sydamerika. Tankar om historia, politik och om system i förändring, ofta med dragning åt det mörka, blandas med empatiska observationer av människor han stöter på och deras liv, och djupt personliga upplevelser under resan. Man kastas bokstavligen mellan hemska skildringar av röda khmerernas grymheter och fina betraktelser av när författaren blir förälskad, allt skrivet på ett medryckande och vackert språk.

LÄS MER: 9 riktigt bra Netflixfilmer för dig som längtar efter att resa 

7. Jenny Diski: ”Främling på tåg” 

(2002, på svenska 2005)

”Jag är överhuvudtaget inte mycket till resenär. Jag reser för att få vara stilla”, varnar Diski redan i inledningen, men trots detta har hon åstadkommit en reseberättelse som närmast kan kallas för en modern klassiker. Egentligen är det en skildring av tre resor: en resa med ett lastfartyg från England över Atlanten, och två olika tågresor i USA. Den mesta tiden tillbringar hon i olika rökkupéer där hon stöter på en del udda personer som hon umgås med under en kortare tid, ofta med utvikningar till hennes trasiga uppväxt. Undertiteln ”Hur jag med vissa avbrott dagdrömde och rökte mig runt Amerika” säger en del – men detta är en läsupplevelse med både humor och skarpa iakttagelser.

ANNONS: Läs mer och köp ”Främling på tåg” här [extern länk]

8. Per J Andersson: ”För den som reser är världen vacker” 

(2017)

Per J Andersson är en av Sveriges bästa reseskribenter, med ett antal guideböcker på sitt cv, framför allt från Indien. Denna essäsamling innehåller mängder av kloka tankar om varför vi reser och om själva lockelsen med resandet – och till och med när resandet övergår i galenskap. Utgångspunkten är både Anderssons egna resor och diverse föregångare i reseskrivargenren, exempelvis den svenske reseskribenten Tomas Löfström som får ett helt eget kapitel. Ett annat ägnas åt järnvägens historia. Per J Andersson skriver på ett sympatiskt sätt som verkligen väcker reslusten.

ANNONS: Läs mer och köp ”För den som reser är världen vacker” här [extern länk]

LÄS MER: 12 nationalparker i USA du kan utforska via datorn 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande