Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Återuppbyggnaden av Notre-Dame har tagit längre tid än planerat.
Återuppbyggnaden av Notre-Dame har tagit längre tid än planerat.
Återuppbyggnaden av Notre-Dame har tagit längre tid än planerat.
1 AV 2
Håll koll på detta och var på den säkra sidan
2 AV 2
Återuppbyggnaden av Notre-Dame har tagit längre tid än planerat.
Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN

Då kan du besöka Notre-Dame i Paris igen

När katedralen Notre-Dame i Paris fattade eld och drabbades av enorma skador 2019 var det en förödande händelse. En av världens mest ikoniska byggnader gick upp i lågor. Men nu, nästan fyra år efter branden, har de franska myndigheterna meddelat när den kommer att öppnas igen för allmänheten.

December 2024 är det datum som myndigheterna har gått ut med, vilket innebär att den ikoniska medeltida katedralen inte kommer att vara klar till sommar-OS i Paris, som äger rum 26 juli–11 augusti 2024. 

Den franske presidenten Emmanuel Macron sköt upp återuppbyggnaden av katedralen på grund av covid-19-restriktionerna, även om han lovade att den skulle stå helt klar till de olympiska spelen. Nu blir det inte så. När katedralen äntligen öppnar igen kommer arbetet att fortsätta till 2025, och ombyggnaden kommer att kosta 865 miljoner dollar, drygt nio miljarder kronor, enligt The Collector.

– Den största utmaningen är att exakt varje dag följa den planering vi har gjort, säger återuppbyggnadsprojektets chef Jean-Louis Georgelin. Vi har många olika arbeten att ta itu med: ramverket, målningen, stenarna, valvet, orgeln, det målade glaset och så vidare.

Stora delar av Notre-Dame förstördes vid branden i april 2019. Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN

Så lik den gamla katedralen som möjligt

Med tanke på Notre-Dames status gör man allt för att återuppbyggnaden kommer att vara så lik den gamla katedralen som möjligt, med samma former, material och metoder. 

– Vi gör inte betongvalv som ser ut som sten, vi gör stenvalv som vi bygger som om de byggdes på medeltiden, säger Philippe Jost, verkställande direktör för den statliga myndighet som övervakar återuppbyggnaden.

Den historiska katedralen har varit en signaturbyggnad för Paris sedan den byggdes 1163. Branden, som sägs ha startat i samband med en renovering, ägde rum i april 2019 och väckte starka känslor världen över.

LÄS MER: 8 gånger vi blivit hänförda av Notre-Dame
LÄS MER:
Flanera i konstens Paris – guide till bästa museerna
LÄS MER:
10 vackra och intressanta svenska kyrkor