Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En del McDonald's-restauranger liknar inga andra...
En del McDonald's-restauranger liknar inga andra...
En del McDonald's-restauranger liknar inga andra...
En del McDonald's-restauranger liknar inga andra... Foto: SHUTTERSTOCK

Coolaste McDonald’s-restaurangerna i världen

Även om McDonald’s är världens största restaurangkedja är den kanske mer förknippad med snabbmat än med vacker arkitektur. Men det finns faktiskt några undantag. Här är nio vackra och ovanliga Donken-restauranger från olika platser i världen.

Många av McDonald’s-restaurangerna runtom i världen ligger i gamla byggnader som har byggts om för att kunna behålla den ursprungliga designen. Med över 38 000 restauranger i över 100 länder är det inte så konstigt att de ser lite olika ut. The Sun har hittat nio vackra och annorlunda McDonald’s-restauranger – från en gammal bank i Norge till en hypermodern glasigloo i Georgien.

1. Porto, Portugal

Det tidigare 1930-talskaféet Cafe Imperial i Portugals näst största stad Porto har behållit de unika art déco-målade fönstren, kristallkronorna och de utsmyckade friserna. Inte konstigt att den brukar hamna på en topplacering i omröstningar om den vackraste McDonald’s-restaurangen i världen.

Art déco och utsmyckade friser i Porto. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Budapest, Ungern

Järnvägsstationen Nyugati (”västra stationen”) är en av de äldsta i Budapest och byggdes 1877 av firman Gustave Eiffel – samma företag som byggde både Eiffeltornet och Frihetsgudinnan. I det kungliga väntrummet kunde kejsar Frans Josef 1 och hans gemål kejsarinnan Elisabeth sitta bekvämt medan de väntade på tåget. 1998 öppnade Ungerns första McDonald’s-restaurang här.

Budapests första McDonald's ligger i en järnvägsstation från 1877. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Madrid, Spanien

i hörnet av Gran Via och Calle de la Montera i Madrid ligger denna historiska byggnad, som alltså inhyser en hamburgerrestaurang. Inuti byggnaden finns både marmorpelare och en lång slingrande trappa bevarade. Och det är inte bara miljön som är högklassig – även maten är lite finare här. Förutom vanliga ostburgare och Big Mac serveras nämligen både macarons och scones.

Marmorpelare på Donken i Madrid. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Batumi, Georgien

Den georgiska hamnstaden Batumi brukar kallas för ”Svarta havets Las Vegas”, och är känd för sina utsmyckade kyrkor. Men här finns också en modernistisk McDonald’s-restaurang från 2013 som har prisbelönats för sin arkitektoniska briljans. Den futuristiska glasstrukturen, designad av arkitekten Giorgi Khmaladze använde 460 glaspaneler som skulle reflektera vattnet runt byggnaden. Men märkligast av allt är kanske att restaurangen är byggd ovanpå en bensinstation.

Glasigloon i Batumi i Georgien kan vara världens enda snabbmatsrestaurang som har prisbelönats för sin arkitektur. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Kristiansand, Norge

Det är knappast maten som har gjort McDonald’s-restaurangen i Kristiansand i södra Norge till en turistattraktion – däremot byggnaden, som har gjort att brittiska The Mirror har utsett restaurangen till en av de tolv mest bisarra i världen. Inuti det gamla bankpalatset med marmorpelare serveras alltså numera hamburgare och pommes frites till hungriga matgäster. Dock får de inte använda den pampiga forna huvudentrén – restauranggästerna får gå in genom en sidoentré.

En gammal bank i Kristiansand hyser numera en hamburgerrestaurang. Foto: TOMASZ SIENICKI WIKIMEDIA/COMMONS

6. Sydney, Australien

McDonald's i Sydney ser inte mycket ut från utsidan, men interiören är definitivt värd ett besök. Här låg tidigare Plaza Theatre, en biograf med 2 000 platser som byggdes 1930 och blev känd för sina barockdetaljer. 1977 stängdes biografen och gjordes om till en McDonald’s-restaurang med med mycket av originalinteriören bevarad, inklusive räckena i guld och de stora kristallkronorna.

Ät en burgare i en nedlagd biograf i Sydney. Foto: SARDAKA/WIKIMEDIA COMMONS

7. Paris, Frankrike

En av McDonald's restauranger på Rue Saint-Lazare i 8:e arrondissementet i Paris ligger Inklämd mellan två kaféer, och var ursprungligen en restaurang som hette Au Roi de la Biere (”Ölkungen”), byggd 1892. Den smala byggnaden har behållit dekorationen på framsidan föreställande ölkungen Gambrinus som håller ett glas öl i handen, samt en stork på taket och Strasbourgs vapen på fasaden. McDonald’s har funnits här sedan 1998.

En McDonald's-restaurang i Paris ligger inklämd mellan två kaféer. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Fuzhou, Kina

Fuzhou är en stad med över sju miljoner invånare som ligger i den sydöstra delen av Kina. Bilderna på den vackra McDonald’s-restaurangen, som ligger i en utsmyckad byggnad med traditionella fönster och snidade träpaneler, har delats åtskilliga gånger på sociala medier.

Ovanlig och vacker arkitektur på McDonald's i kinesiska Fuzhou. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Roswell, USA

Var ska en snabbmatsrestaurang med ufo-tema ligga om inte i Roswell i New Mexico? Staden, som är världsberömd för att en utomjordisk farkost enligt seglivade rykten ska ha kraschat här 1947, har en ufo-formad McDonald’s-restaurang som lyses upp av neon på kvällarna och skiner som ett metalliskt rymdskepp på dagarna. Insidan av ”rymdskeppet” rymmer en stor lekplats som även den har rymdtema, komplett med maskotar i rymddräkter.

Ett ufo? Nej, bara en hamburgerrestaurang i Roswell, New Mexico. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Populära turistmålet förbjuder McDonald's
LÄS MER:
Märkliga rätter du kan beställa på McDonald's
LÄS MER:
Världens mest udda platser för restauranger