Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det världsarvsklassade Registan-torget var en gång hjärtat i Samarkand.
Det världsarvsklassade Registan-torget var en gång hjärtat i Samarkand.
Det världsarvsklassade Registan-torget var en gång hjärtat i Samarkand.
Det världsarvsklassade Registan-torget var en gång hjärtat i Samarkand. Foto: SHUTTERSTOCK

Centralasiatiskt land lockar turister på ovanligt sätt

Uzbekistan är ett land som få västerländska turister hittar till, och ännu färre efter coronapandemins utbrott. Men nu ska det bli ändring på det, enligt landets regering som lockar med ett ovanligt erbjudande.

Ett avlägset land i Centralasien med nästan hälften av landmassan täckt av öken – det kanske inte är så konstigt att relativt få västerländska turister hittar till Uzbekistan, trots världsarvslistade sevärdheter som den mytomspunna staden Samarkand, den gamla handelsstaden Buchara och Chiva med sina palats, mausoleum och minareter. På medeltiden passerade Sidenvägen genom landet – det nätverk av handelsvägar som förband Kina med Europa.

I år är det 30 år sedan landet blev självständigt från Sovjetunionen, vilket firas på olika sätt i både huvudstaden Tasjkent och andra platser. Uzbekistans yta är ungefär lika stor som Sveriges, men landet har mer än tre gånger så många invånare. Numera finns det också snabbtåg som förbinder de viktigaste städerna med varandra – den 57 mil långa sträckan mellan Tasjkent och Buchara tar exempelvis bara runt tre timmar och 40 minuter.

LÄS MER: Här är alla 33 nya världsarv – hälften i Europa 

Bibi-Khanym-moskén i Samarkand var på 1400-talet en av de största och mest magnifika moskéerna i den islamiska världen. Foto: SHUTTERSTOCK

Tretusen dollar om du får corona

Liksom de flesta länder i världen har Uzbekistan känt av en kraftigt minskad turism under coronapandemin. För att locka tillbaka turisterna erbjuder den uzbekiska regeringen 3 000 dollar (cirka 26 000 kronor) till alla som reser i en organiserad gruppresa och får covid-19 under sin vistelse i landet, enligt Euronews.

För resor under 30 dagar krävs inget visum, däremot måste man visa ett negativt PCR-test som inte är äldre än högst 72 timmar före ankomst. Det gäller även om man har blivit fullt vaccinerad. Dock avråder UD fortfarande svenskar från att resa till Uzbekistan.

Tunnelbanestation i Tasjkent. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Kända platser som du kan besöka virtuellt hemifrån