Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stjärnkrogen Koks.
Stjärnkrogen Koks.
Stjärnkrogen Koks.
Stjärnkrogen Koks. Foto: Pressbild

By med 53 invånare får sin första Michelinkrog

Koks, Färöarnas enda restaurang med stjärnor i Guide Michelin, meddelar att de stänger ner i två år och flyttar till Grönland.

Den internationellt uppmärksammade restaurangen Koks fick sin första Michelinstjärna 2017, och två år senare var det dags för en andra stjärna. Den har också varit med på ett antal prestigefyllda listor, exempelvis magasinet Forbes De 10 coolaste restaurangerna 2021. Och att restaurangen har varit viktig för turismen på Färöarna är det ingen tvekan om – de närmaste 24 timmarna efter att Koks fick sin första stjärna rullade det in bokningar värda nästan två miljoner svenska kronor bara i flygbiljetter.

Snart får lilla Ilimanaq på Grönland en restaurang i världsklass. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 9 bilder som får dig att vilja resa till Grönland 

Interiör från Koks. Foto: Pressbild

Har inte fått bygglov

Restaurangen har sedan 2018 legat nära sjön Leynavatn på huvudön Streymoy, cirka två mil nordväst om huvudstaden Tórshavn. Detta arrangemang var inte menat att vara permanent, och en ny plats hittades nära Fossdalsgjógv, mellan byarna Velbastaður och Syðradalur på Streymoys västra kust. Flytten till Fossdalsgjógv skulle ske våren 2022, men eftersom restaurangens ägare ännu inte har fått bygglov för det nya natursköna läget, trots att de lämnade in sin ansökan för två år sedan, väljer de nu att flytta sin restaurang till Ilimanaq på Grönlands västkust, en by som enligt den senaste folkräkningen 2020 hade 53 (!) bofasta invånare. Enligt uppgifter till den färöiska sajten local.fo är tanken att flytta tillbaka till Färöarna 2024.

Koks serverar det absolut bästa av det färöiska köket. Foto: Young Mee Rim

LÄS MER: Färöarna – fascineras av det vackra resmålet