Den 1 maj är det helt rätt med en Budapestbakelse.
Den 1 maj är det helt rätt med en Budapestbakelse. Foto: Eva Hildén

Budapest gav namn åt ett bakverk från Småland

Budapestbakelsen är en riktig klassiker, och visst finns det en koppling till den ungerska huvudstaden, även om bakelsen faktiskt kommer från Vetlanda. Den 1 maj firar vi hursomhelst Budapestbakelsens dag.

Kärt barn har många namn: Budapestbakelse, Budapestrulle, Budapeststubbe och Budapestlängd är några namn på samma läckra bakverk, bestående av nötmarängbotten, grädde och mandariner som dekoreras med choklad.

Men trots namnet har bakelsen inte särskilt mycket med Budapest att göra. Den skapades någon gång i mitten på 1900-talet av konditorn Ingvar Strid från Vetlanda. Han reste mycket, och jobbade bland annat på Amerikabåtarna, men tyckte särskilt mycket om just Budapest. Därför namngav han sitt bakverk efter staden.

Det finns dock en ungersk motsvarighet, Esterházytårtan, som har vissa likheter med den svenska Budapestbakelsen, och som är uppkallad efter diplomaten Pál Antal Esterházy de Galántha. Om Ingvar Strid hade ätit denna i Budapest och blivit inspirerad när han gjorde sin egen bakelse är dock oklart.

Budapest är en av Europas vackraste huvudstäder. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Upptäck Budapest gratis – bästa sevärdheterna 

Gulasch och korv går hem i Ungern

När hans hemstad Vetlanda för fem år sedan passerade 27 000 invånare firade de givetvis detta med att bjuda invånarna på en 27 meter lång Budapestbakelse – en millimeter för varje invånare.

Men frågar du efter en Budapestbakelse i Ungern vet de knappast vad du talar om. Å andra sidan behövs det inte eftersom det finns mycket annat gott att äta när man är där. Ungerns nationalrätt gulyás (gulasch på svenska), en soppa med oxkött, potatis, paprika och kryddor är ett exempel, liksom pörkölt (köttgryta med paprikasås) och töltött paprika (paprikor fyllda med till exempel kött, ris och grönsaker). Ungerska korvar som salami och kolbász, samt lángos – friterat bröd med olika topping som brukar vara populärt på svenska festivaler – är några andra ungerska specialiteter som spridit sig över världen.

LÄS MER: Här bor du ståndsmässigt i Budapest – 9 lyxiga hotell 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande