Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nick Cave, Thomas Houseago och Brad Pitt på Sara Hildéns konstmuseum i Tammerfors.Nick Cave, Thomas Houseago och Brad Pitt på Sara Hildéns konstmuseum i Tammerfors.Nick Cave, Thomas Houseago och Brad Pitt på Sara Hildéns konstmuseum i Tammerfors.
Nick Cave, Thomas Houseago och Brad Pitt på Sara Hildéns konstmuseum i Tammerfors. Foto: JUSSI KOIVUNEN/PRESSBILD, SHUTTERSTOCK

Brad Pitts konst om sina relationer visas i Finland

När Hollywoodstjärnan Brad Pitt debuterar som konstnär handlar det om relationer. Tillsammans med musikern Nick Cave och världsberömda konstnären Thomas Houseago ställer han ut sina verk på Sara Hildéns konstmuseum i finländska Tammerfors. 

– För mig handlar det om självreflektion, säger Brad Pitt till Svenska Yle.

Skådespelaren Brad Pitt, 58, har byggt en lång och framgångsrik filmkarriär sedan han slog igenom med ”Thelma & Louise” 1991. Filmer som ”Seven”, ”Sju år i Tibet”, ”Fight Club”, Ocean’s Eleven” och ”Inglourious Basterds” har etablerat honom som en av Hollywoods största. Och med ”Once Upon a Time in Hollywood” från 2019, tog han även hem en Oscar i kategorin bästa manliga biroll.

Men den amerikanske filmstjärnan har också skapat rubriker med sina kärleksrelationer genom åren. Inte minst när han blev tillsammans med kollegan Angelina Jolie under inspelningen av ”Mr & Mrs Smith” från 2005, samtidigt som han var gift med ”Vänner”-stjärnan Jennifer Aniston. Även relationen med Angelina Jolie slutade med en uppslitande skilsmässa 2016.

Brad Pitt har gjutit av sig själv

Nu undersöker Brad Pitt sina känslor kring relationer i sina verk i utställningen på Sara Hildéns konstmuseum i Tammerfors.

– Verken handlar om hur jag har misslyckats i mina förhållanden. Var har jag gjort fel, var är medskyldig? säger Brad Pitt till Svenska Yle.

– För mig fick det sin början i vad jag kallar en radikal granskning av mig själv, då jag verkligen tänkt uppriktigt på vem jag kan ha sårat, och stunder då det helt enkelt har gått fel, berättar Brad Pitt.

Brad Pitt ställer bland annat ut skulpturala verk som delvis består av avgjutningar av honom själv. 

Utställningen på Sara Hildéns konstmuseum i Tammerfors kom till efter att Nick Cave och Brad Pitt ville hjälpa sin vän Thomas Houseago ur en svacka.Utställningen på Sara Hildéns konstmuseum i Tammerfors kom till efter att Nick Cave och Brad Pitt ville hjälpa sin vän Thomas Houseago ur en svacka.Utställningen på Sara Hildéns konstmuseum i Tammerfors kom till efter att Nick Cave och Brad Pitt ville hjälpa sin vän Thomas Houseago ur en svacka.
Utställningen på Sara Hildéns konstmuseum i Tammerfors kom till efter att Nick Cave och Brad Pitt ville hjälpa sin vän Thomas Houseago ur en svacka. Foto: JUSSI KOIVUNEN / JUSSI KOIVUNEN/PRESSBILD

Nick Cave skildrar djävulens liv

Även den australiske musikern, låtskrivaren och poeten Nick Cave, 65, debuterar som konstnär i och med utställningen på Sara Hildéns konstmuseum. Hans keramikfigurer skildrar djävulens levnadshistoria.

– Det är ett väldigt personligt verk för mig, säger Nick Cave till Svenska Yle.

– För mig handlar det om förlåtelse. Eller behovet att bli förlåten. 

Utställningen på Sara Hildéns konstmuseum kom till efter att Brad Pitt och Nick Cave ville hjälpa sin vän, den brittiske konstnären Thomas Houseago, 50, ur en djup konstnärlig svacka. Nick Cave lockade Thomas Houseago att börja teckna igen och Brad Pitt följde med konstnären till Frankrike för att vila, prata och skapa. Verken av de tre vännerna visas till och med 15 januari 2023.
LÄS MER: Finska lyxhotellet vill inte avslöja var det ligger
LÄS MER:
Pekka Heinos 10 bästa tips till Helsingfors