En Boeing 737 Max från American Airlines som har stått på marken sedan mars 2019.
En Boeing 737 Max från American Airlines som har stått på marken sedan mars 2019. Foto: Shutterstock

Boeing 737 Max åter i luften före årsskiftet

Efter två allvarliga flygkrascher i slutet av 2018 och i början av 2019 har samtliga Boeing 737 Max-plan världen över stått stilla. Men efter 657 dagar på marken planerar nu flygbolaget American Airlines att strax före årsskiftet skicka upp det första av sina 24 flygplan i luften på rutten mellan Miami och New York.

American Airlines var ett av de sista flygbolag som kapitulerade och satte alla sina 24 Boeing 737 Max 8 på marken den 13 mars 2019, som ett resultat av flygförbudet utfärdat av de amerikanska luftfartsmyndigheterna, efter att den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA förbjudit flygplanet i europeiskt luftrum.

LÄS MER: Oväntade problemet med 737 Max – se filmen här 

Allvarliga olyckor

Flygförbudet trädde i kraft efter en allvarlig olycka den 10 mars 2019, då ett 737 Max-plan från Ethiopian Airlines kraschade några minuter efter starten från Addis Abeba, och alla 157 passagerare ombord omkom. Några månader tidigare, den 29 oktober 2018, hade en liknande händelse inträffat med ett plan av samma typ från indonesiska Lion Air kraschade utanför Java under nästan identiska omständigheter och 189 personer dog. Orsaken var ett fel i programvaran som gjorde att planet överstegrade.

Medan American Airlines var ett av de sista flygbolagen som ställde Boeing 737 Max på marken kommer det alltså enligt uppgift också att vara ett av de första flygbolagen som skickar upp den omdiskuterade flygplanstypen i luften igen. Flygbolaget har uppdaterat tidtabellen med en daglig 737 Max-flight mellan Miami och JFK i New York från den 29 december, enligt Reuters. EASA stämplade nyligen planet som flygsäkert igen efter att Boeing gjort de förändringar av modellen som EASA hade krävt.

LÄS MER: Boeing säger sig ha löst olycksplanens problem 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande