Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Med rätt planering kan bilsemestern bli ett roligt minne för livet.
Med rätt planering kan bilsemestern bli ett roligt minne för livet.
Med rätt planering kan bilsemestern bli ett roligt minne för livet.
Med rätt planering kan bilsemestern bli ett roligt minne för livet. Foto: Shutterstock

Bästa tipsen inför sommarens bilsemester

Sverige är fullt av guldkorn där både kända resmål och mer okända platser bara väntar på att få upplevas. Att de allra flesta kommer att fira semestern på hemmaplan är knappast någon djärv gissning. Här kommer de bästa tipsen för en trevlig och säker bilsemester i Sverige.

Continental har tagit fram ett antal tips på en lyckad bilsemester. Ett av de viktigaste är att göra resan till en del av målet. Sveriges vägar kan verkligen bjuda upp till en upplevelse i sig med natursköna sträckor och vidunderliga vyer. 

TRE VACKRA VÄGAR FRÅN VÄSTKUSTEN TILL NORRLAND

1. Länsväg 160 (Rotviksbro–Stora Höga)

Denna väg kan på flera sätt titulera sig som en av de vackraste bilvägarna i Sverige. Den drygt fem mil långa länsvägen går genom Bohuslän mellan Rotviksbro, väster om Uddevalla och Stora Höga, söder om Stenungsund. Vägen passerar också Tjörn och Orust, två av Sveriges största öar, båda väl värda ett stopp. Ett tips är att stanna till på rastplatsen vid norra änden på Skåpesundsbron (mellan Orust och Tjörn) och njuta av en utsikt som inte gör någon besviken.

2. Turistvägen (Omberg–Tåkern/Gränna)

Ett vykortsvackert alternativ till E4:an från Gränna till Väderstad. Här möts man av vacker natur, svindlande utsikt och historiska vingslag. Vägen går längs med Vättern, och några kilometer väster om Gränna finns även färjeförbindelser ut till Visingsö som är Vätterns största ö. Helt klart väl värt en omväg med både sandstrand och flera sevärdheter.

LÄS MER: Vättern runt – smultronställen du inte ska missa 

3. Vildmarksvägen (Strömsund–Vilhelmina)

Den drygt 50 mil långa Vildmarksvägen är en av Sveriges högst belägna vägar och går över Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland. Här hittar man Hällesåfallet, Sveriges svar på Grand Canyon, och fantastiska vyer över den svenska fjällvärlden. Stanna till och ta del av både Sveriges längsta undervattensgrotta och den samiska kulturen, bland mycket annat.

Vildmarksvägen är en av Sveriges högst belägna vägar. Foto: Shutterstock

SÅ PACKAR DU BILEN SMARTAST

Att packa bilen rätt är av stor vikt för att få en så säker bilresa som möjligt. Lösa föremål kan innebära en hög risk för bilens passagerare vid en olycka och en felpackad bil kan faktiskt orsaka trafikfara. Här kommer tre tips för hur du packar bilen tryggt och säkert.

1. Stuva de tyngre väskorna längst in mot ryggstödet och lägg väskorna ner, så att de inte kan välta.

2. Lägg ingenting på hatthyllan, det kommer farande rakt in i kupéutrymmet vid en kraftig inbromsning.

3. Tänk också på att lösa föremål kan innebära en stor risk och bör placeras undan i exempelvis ryggstödet eller i ett sidofack.

Att packa rätt är a och o inför resan. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 64 roliga sommarutflykter i Sverige – för stora och små 

KONTROLLERA SOMMARDÄCKEN

Kanske det viktigaste tipset av alla: se över däcken före resan. Med dessa fem enkla tips ger du både dig själv och dina medtrafikanter de bästa förutsättningarna för en säker resa runtom i Sommarsverige.

1. Kontrollera mönsterdjupet

Lagkravet är 1,6 millimeter, men däcktillverkaren Continental rekommenderar 3 millimeter för att däcken ska vara så säkra som möjligt och minska risken för vattenplaning.

2. Kontrollera däcktrycket

Trycket påverkar både bilens och däckets egenskaper. Biltillverkarens rekommendationer för lufttrycket gällande just din bilmodell brukar sitta på insidan av en av bilens dörrar.

3. Byt plats på däcken regelbundet

På en framhjulsdriven bil slits framdäcken mer än bakdäcken. Därför är det bra att skifta fram- och bakdäcken med jämna mellanrum så att de slits jämnt. Det optimerar även livslängden på däcken. 

4. Rätt däck för rätt säsong

Vi rekommenderar dig att alltid köra med sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern. Sommardäck är utvecklade för att fungera optimalt i temperaturer över 7 grader, medan vinterdäck fungerar optimalt vid temperaturer under det.

5. Se över däcken

Undersök däcken före avfärd och kontrollera så att det inte finns några sprickor eller tydliga skador. 

LÄS MER: Bilsemester i Sverige – smultronställen och fina vägar