Japan Airlines blir det första flygbolaget i Asien som slutar att använda ”ladies and gentlemen”.
Japan Airlines blir det första flygbolaget i Asien som slutar att använda ”ladies and gentlemen”. Foto: SHUTTERSTOCK

Asiatiskt flygbolag inför könsneutrala hälsningar

Japan Airlines (JAL) blir det första flygbolaget i Asien som inför könsneutrala hälsningsfraser. Från den 1 oktober slutar man att använda ”ladies and gentlemen” och går i stället över till mer inkluderande sätt att välkomna passagerarna ombord.

Den vanliga hälsningsfrasen ”ladies and gentlemen” kommer att bytas ut mot varianter som ”attention all passengers” and ”welcome, everyone” på Japan Airlines flighter och flygplatser världen över.

– Vi har främjat mångfald i samhället sedan 2014, och detta är en av våra åtgärder för att behandla alla på samma sätt, oavsett kön, säger Yutaro Iwasaki från JAL till CNN Travel.

LÄS MER: New Yorks tunnelbana blir könsneutral 

Japans första kvinnliga pilot

Det är inte första gången som det japanska flygbolaget är i framkant när det gäller jämställdhetsfrågor. I mars i år infördes en regel som gör det möjligt för bolagets kvinnliga flygvärdinnor att ha på sig byxor i stället för kjol för att vara mer bekväma ombord. Och JAL:s dotterbolag JAL Express kan sedan 2019 skryta med att ha Japans första kvinnliga pilot på ett kommersiellt flygbolag.

Underrepresentation av kvinnliga piloter är dock inget specifikt japanskt problem. Internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO), ett specialorgan inom FN, uppskattar att endast cirka 5 procent av världens piloter är kvinnor.

Och även om JAL är det första asiatiska flygbolaget som inför könsneutralt språk har det blivit en prioritet för flera flygbolag runt om i världen, bland annat Air Canada, United Airlines, Delta, American och Southwest, vilket Allt om Resor har skrivit om tidigare.

LÄS MER: Så här kan framtidens flygkabiner se ut 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande