Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lindos på Rhodos.
Lindos på Rhodos.
Lindos på Rhodos.
1 AV 2
”Pass für alle” finns nu tillgänglig för allmänheten • Responsen från polisen: ”jätteglada”
2 AV 2
Lindos på Rhodos.
Foto: Ving

Fler länder slopar covidbevis och restriktioner

Allt fler länder i Europa har i takt med den minskade smittspridningen lättat på både restriktioner och inresekrav. Grekland och Kroatien är två av de länder som tagit det längst, och där behövs nu inte ens Covidbevis för att resa in i länderna, till glädje för många semestersugna svenskar som nu kan resa som vanligt. 

Flera populära resmål såsom Grekland, Kroatien, Bulgarien, Albanien och Madeira tar bort krav på inreseformulär och covidbevis. 

Lättnader införs och nu gäller inget krav på inreseforumlär eller uppvisande av covidbevis för resmål i länderna Grekland, Albanien, Bulgarien och Kroatien. Inte heller Madeira har krav på inreseformulär eller covidbevis men rekommenderar ändå resenärerna att fylla i inreseformulär vid inresa. 

– Efter två år med strikta restriktioner, krångliga inresekrav och Covidtester står vi äntligen inför en sommar med ett mer normalt resande, vilket känns fantastiskt. Det här sänker naturligtvis även tröskeln för alla dem som ännu inte har bokat in den där efterlängtade resan till Medelhavet. Än finns det platser kvar till de mest populära resmålen, men platserna försvinner snabbt. I synnerhet när sommarloven börjar, säger Claes Pellvik, Kommunikationschef på Ving.

Lindos, Rhodos. Foto: Agneta Renebo, Ving

– Vi är glada att vi har en situation som gör att det är enklare att resa och att länder som Grekland, Albanien, Bulgarien och Kroatien tar bort sina krav på inreseformulär och covidbevis,  säger Sandra Miller Kinge, Kommunikationschef på Apollo. 

– Med den senaste tidens passkaos och de fortsatta köer som råder så uppmanar vi alla att i god tid se över sina pass- och resehandlingar eftersom problematiken verkar fortgå en tid framöver. Är man i färd med att boka ett nytt pass, men har svårt att få en tid kan ett alternativ vara ett nationellt ID-kort om man ska resa inom EU. Det är också viktigt att man ser över sina försäkringar för ett fullgott skydd samt att man fortsatt håller sig uppdaterad om vad som gäller på det resmål man ska resa till, säger Claes Pellvik, Ving.

Det här gäller just nu på de största charterdestinationerna

Grekland 

Grekland har inte längre några inresekrav. Det betyder att man varken behöver något giltigt Covidbevis eller fylla i ett inreseformulär för att resa till Grekland. Från och med den 1 juni kan det även beslutas om att ta bort munskyddskravet.

Kroatien 

Kroatien är ytterligare ett land som helt har slopat sina inresekrav. Det betyder att man varken behöver ett giltigt Covidbevis eller fylla i ett inreseformulär för att resa in i landet. Detta gäller alla resenärer oavsett om du är fullvaccinerad eller ej. Allt är med andra ord i stort sett som innan pandemin.

Spanien 

Även Spanien har slopat inresekraven, men däremot gäller fortsatt uppvisande av ett giltigt Covidbevis. Barn till och med 11 år behöver varken fylla i ett inreseformulär eller uppvisa test. I Spanien gäller munskyddskrav för alla över 6 år på transfer- och utflyktsbussarna, sjukhus och i kollektivtrafiken. Det är inte längre obligatoriskt att använda munskydd på allmänna platser eller på hotellområden.

Cypern 

Cypern kräver inte heller längre att man fyller i ett inreseformulär. Vid inresa behöver endast ett giltigt Covidbevis uppvisas, vilket innefattar något av följande; tillfrisknandebevis, vaccinationsbevis eller testbevis. Barn till och med 11 år behöver inte uppvisa ett negativt Covid-19-test för att resa till Cypern. Munskyddkrav gäller fortsatt för alla över 12 år vid vistelse på offentliga platser, på transfer- och utflyktsbussar samt inomhus på gemensamma utrymmen.

Turkiet 

Turkiet kräver inte längre att du fyller i ett inreseformulär, däremot behöver man kunna uppvisa ett giltigt Covidbevis. Barn under 12 år omfattas inte av testkrav. Munskyddskravet gäller nu enbart på offentliga transportmedel och vid sjukhusbesök.

Fortsätt vara informerad

Även andra resmål inför vissa lättnader gällande inresa men det blir fortsatt viktigt att hålla koll på eventuella ändringar inför din avresa. 

– Det är fortfarande självklart viktigt att som resenär hålla koll på inreseregler ända in på avresa då de givetvis kan ändras, säger Sandra Miller Kinge, Kommunikationschef på Apollo.

LÄS MER: Grekisk ö-duell: Samos vs Patmos – vilken är bäst?
LÄS MER:
Kroatiens bästa resmål – stränder och badorter