Amsterdam förbjuder turer till Red Light District

Organiserade turer i Amsterdams Red Light District blir nu förbjudna.

Foto: Shutterstock

1 av 2: Organiserade turer i Amsterdams Red Light District blir nu förbjudna.

I Amsterdams sexkvarter finns till och med ett prostitutionsmuseum.

Foto: Shutterstock

2 av 2: I Amsterdams sexkvarter finns till och med ett prostitutionsmuseum.

Organiserade turer genom Amsterdams berömda Red Light District i stadsdelen De Wallen kommer att bli förbjudna från och med den 1 april, meddelade stadens myndigheter i ett uttalande i torsdags. Förbudet mot kommersiella turistturer kommer också att omfatta andra områden där prostituerade bjuder ut sina tjänster i skyltfönster.

Andra har också läst

Cirka 115 sightseeingturer passerar dagligen genom Red Light District, enligt stadens borgmästare. Staden har beställt en studie av hur befolkningen ser på detta, och den visar att cirka hälften av Amsterdams invånare och företag stör sig på turerna, skriver den nederländska tidningen NL Times.

– Det är respektlöst att behandla sexarbetare som en turistattraktion, därför kommer sightseeingturer i De Wallen att förbjudas, säger Victor Everhardt, stadsfullmäktigeledamot med ansvar för stadens finanser. 

Förbudet kommer även att innefatta området runt Spuistraat i centrum och längs Ruysdaelkade i Amsterdam Zuid. Sightseeingturer utanför Red Light District är fortfarande tillåtna, men bara om guider och deltagare på turerna följer de nya, strängare reglerna. 

LÄS MER: Amsterdam inför bisarra regler i Red Light District 

Smågrupper i Red Light District fortfarande okej

För att en tur ska räknas som organiserad måste den bestå av fem deltagare eller mer, vilket innebär att en guide fortfarande kan ta med en grupp på upp till fyra personer i Red Light District. De nya reglerna kräver att alla turistguider i stadens centrum ska vara licensierade, och att en grupp aldrig få bestå av mer än 15 personer, vilket är en minskning med fem. Guider får heller inte längre försöka locka till sig turister på gatan.

Organisatörer av sightseeingturer som bryter mot reglerna kan dömas att betala böter på knappt 2 000 kronor. Vid upprepade förseelser kan summan höjas till mellan 25 000 och 75 000 kronor. Reseguider som får böter tre gånger kommer att få en varning. En fjärde överträdelse innebär att guidens tillstånd omedelbart dras in.

Rundturer kommer också bara vara tillåtna mellan klockan 08.00 och 22.00, och grupperna får inte stanna framför ingångar på hus, på smala broar eller på andra livliga platser. De nuvarande reglerna som förbjuder användning av högtalare samt alkohol- och narkotikamissbruk och höga rop kommer att fortsätta gälla även i framtiden. 

LÄS MER: Weekend i Amsterdam – stor guide med bästa tipsen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande