SpaceX:s raket Falcon 9 med rymdkapseln Crew Dagon ombord rullas ut till plattform 39 på Kennedy Space Center.
1 av 2: SpaceX:s raket Falcon 9 med rymdkapseln Crew Dagon ombord rullas ut till plattform 39 på Kennedy Space Center. Foto: NASA/BILL INGALLS
SpaceX:s byggnad på Kennedy Space Center med plattform 39 i bakgrunden.
2 av 2: SpaceX:s byggnad på Kennedy Space Center med plattform 39 i bakgrunden. Foto: Shutterstock

Allt du behöver veta om lördagens rymdfärd

På grund av dåligt väder ställdes onsdagens uppskjutning in, men på lördag den 30 maj kl 21.22 svensk tid gör man ett nytt försök. Nasa ska tillsammans med Elon Musks bolag SpaceX skicka upp två amerikanska astronauter till rymdstationen ISS, vilket innebär den första bemannade rymdfärden från amerikansk mark på nio år. Du kan följa uppskjutningen direkt på Expressen TV.

Inte sedan rymdfärjan Atlantis avslutade sitt och hela rymdfärjeprojektets sista uppdrag i juli 2011 har astronauter skjutits upp från amerikansk mark. Men nu är det alltså dags. NASA-SpaceX Crew Demo-2, som är uppdragets officiella namn, ska enligt planerna skjutas upp från plattform 39A på Kennedy Space Center i Florida klockan 22.33 på onsdagskvällen svensk tid, enligt Nasa. Det är den legendariska plattform från vilken månfärderna inom Apollo-projektet sköts upp mellan 1969 och 1972.

Rymdfärden kommer att ske med en av SpaceX:s Crew Dragon-kapslar, som skjuts upp med hjälp av en Falcon 9-raket. Ombord befinner sig två NASA-astronauter, befälhavaren Douglas Hurley och Robert Behnken, och resans mål är den internationella rymdstationen ISS. De båda astronauterna har befunnit sig i karantän de senaste två veckorna, vilket i och för sig inte är särskilt ovanligt när det gäller astronauter.

Astronauterna Robert Behnken och Douglas Hurley får några uppmuntrande ord inför resan av Nasas chef Jim Bridenstine. Foto: NASA/BILL INGALLS

LÄS MER: Turistresor till rymden kan snart bli verklighet 

Första gången Nasa samarbetar med privat rymdbolag

Det är en stor händelse för både Nasa och SpaceX. Det är första gången Nasa samarbetar med ett privat bolag för att skicka i väg astronauter till rymden, och av samma skäl är det en stor händelse för SpaceX. Sedan 2011 har alla uppskjutningar till ISS skett från Bajkonur i Kazakstan, men nu är man alltså tillbaka till Florida igen.

Tre timmar före uppskjutningen kommer Hurley och Behnken, båda klädda i science fiction-aktiga SpaceX-rymddräkter, att lämna förläggningen på Kennedy Space Center och hoppa in i en Tesla Model X (SpaceX:s vd Elon Musk är som bekant även vd för Tesla) för den korta resan till plattform 39A. Där tar de hissen upp till toppen av avskjutningsrampen.

Så kan du följa uppskjutningen live

Uppskjutningen kan följas direkt på Expressen TV. Enligt Vita huset kommer både president Donald Trump och vicepresident Mike Pence att närvara vid uppskjutningen.

Efter att raketen lyft tar det ungefär tolv minuter för den att nå omloppsbanan. Innan dess kommer det första steget från Falcon 9 att ha ramlat ner i Atlanten för att kunna återanvändas – det är första gången en återanvändningsbar raket används vid en bemannad rymdfärd. Resan till rymdstationen kommer att ta runt 19 timmar. Efter tryckstabilisering kommer Hurley och Behnken sedan att hälsas välkomna av de båda ryska kosmonauterna Anatolij Ivanishin och Ivan Vagner samt den amerikanska astronauten Chris Cassidy.

Det är oklart hur länge de båda astronauterna kommer att stanna på ISS – det kan bli allt från några veckor till maximalt fyra månader. 

LÄS MER: Så ser den ut: världens första rymdflygplats 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande