De olympiska ringarna framför Tokyos nya OS-stadion.
1 av 2: De olympiska ringarna framför Tokyos nya OS-stadion. Foto: Shutterstock
Färgstarka neonskyltar i elektronikdistriktet Akihabara i Tokyo.
2 av 2: Färgstarka neonskyltar i elektronikdistriktet Akihabara i Tokyo. Foto: Shutterstock

Allt du behöver veta för att besöka OS i Tokyo

Att se olympiska spel på plats är en dröm för många idrottsintresserade, och att sommar-OS – som flyttats från 2020 till 2021 – går i trendiga Tokyo bidrar säkert till att öka lockelsen ännu mer. Dock krävs lite förarbete innan du kan slå dig ner på stadion för att njuta av 100-metersfinalen. Men lugn – här är en guide med svaren på de viktigaste frågorna.

När hålls sommar-OS?

De olympiska sommarspelen i Tokyo kommer att äga rum 23 juli–8 augusti 2021 och Paralympics 24 augusti–5 september 2021. Båda spelen sköts upp på grund av coronaviruset. 

Hur köper jag biljetter till sommar-OS ?

Den svenska marknadens biljetter till Tokyo-OS säljs av CoSport, partner till Sveriges olympiska kommitté. Förutom biljetter till enskilda tävlingar erbjuder de också paketlösningar med exempelvis biljetter och boende. När man anländer till värdstaden kommer man dessutom att kunna köpa biljetter lokalt på arenorna och andra officiella olympiska platser, men det finns förstås inga garantier på att det finns kvar biljetter till just det evenemang som du vill se.
Mer info: cosport.com

Vad kostar biljetterna?

Sommar-OS 2021 kommer att ha rekordmånga grenar: 339 grenar i 33 sporter. Medan många är rimligt prissatta, med biljettpriser från 200 kronor och uppåt, är de mest attraktiva biljetterna betydligt dyrare.

Biljetterna till 100-metersfinalen för herrar kommer att kosta mellan 500 och 12 000 kronor, beroende på var man sitter. Biljetterna till basebollfinalen, där många japanska fans hoppas på en guldmedalj, kostar mellan 900 och 6 000 kronor. Japan satsar också på att ta sin andra raka guldmedalj i herrarnas lagmångkamp i gymnastik, vilket gör att biljetterna till finalen kommer att kosta mellan 1 000 och 6 000 kronor. Även den som vill se herrarnas basketfinal får gräva djupt i fickan – en biljett kostar mellan 1 700 och 10 000 kronor.

Finalen på herrarnas 100-meterslopp brukar vara en av de populäraste under OS – här starten i Peking-OS 2008. Foto: Shutterstock

Så vilka grenar ska jag satsa på?

Ed Hewitt, skribent på sajten Smartertravel och van OS-resenär, har hittat en strategi som har fungerat bra för honom: Ta först någon gren som du verkligen bryr dig om, och välj sedan någon som verkar intressant men som du vet väldigt lite om. Han har till exempel tittat på taekwondo-tävlingar eftersom hans son tävlar i den sporten, och fick till och med se sonens lärare som domare. En annan dag kollade han in tävlingarna i mountainbike, något han tyckte var mycket coolare än han hade anat.

På vilka arenor äger OS i Tokyo rum?

Sommar-OS 2021 äger rum på 34 olika arenor i och utanför Tokyo. Störst är den nybyggda OS-stadion i Sendagaya som rymmer 68 000 åskådare och kommer att vara platsen för friidrotten, en del fotbollsmatcher samt invigningen och avslutningen. Simning, simhopp och konstsim avgörs i den likaledes nybyggda Tokyo Aquatics Centre, med plats för 15 000 åskådare. Bordtennis spelas i Tokyo Metropolitan Gymnasium, som var huvudarena vid OS i Tokyo 1964. Även Yoyogi National Stadium, plats för handbollen och med en publikkapacitet på drygt 10 000 personer, användes 1964, liksom Nippon Budokan (publikkapacitet: 11 000), där de japanska favoritsporterna judo och karate avgörs. Men det finns som sagt en uppsjö av arenor som kommer att användas, och alla sporter avgörs inte ens i Tokyo. Maraton- och gångloppen hålls till exempel i Sapporo som ligger 80 mil från Tokyo. En lista över var de olika grenarna äger rum hittar du nedan.

Mer info: tokyo2020.org/en/games/venue

LÄS MER: Hårda kritiken mot OS: ”Det var en stor chock” 

Judo och karate avgörs på den klassiska arenan Nippon Budokan i Tokyo. Foto: Shutterstock

Hur hittar jag boende i Tokyo under OS?

En möjlighet är förstås att gå via sanktionerade biljettförsäljare och köpa ett OS-paket som innehåller ett visst antal hotellnätter med ett visst antal evenemangsbiljetter. Fördelen är att du är garanterad en viss kvalitetsnivå och ett hyfsat centralt läge, men nackdelen är att det brukar bli dyrare jämfört med om du fixar boende själv. 

Boendet kommer troligen bli din största utmaning. Enklast är förstås att använda dina vanliga sökmotorer för hotell, när du väl vet var dina favoritgrenar går av stapeln. Var beredd på att priserna kommer att skjuta i höjden ju närmare invigningen man kommer, så det är lika bra att boka i dag. 

Vart i Tokyo ska jag flyga?

Precis som många andra olympiska värdstäder har Tokyo mer än en flygplats, nämligen Narita (NRT) och Haneda (HND), och det kan vara värt att undersöka skillnaden i flygpriser till de båda. Narita är mycket större och har många fler flighter, men ligger långt från stadens centrum. Haneda är mindre och har färre flighter, men ligger bara runt 15 kilometer från Olympic Village och många andra evenemangsplatser. Från Narita till centrum tar det ungefär en och en halv timme med bil – samma sträcka från Haneda går på ungefär 40 minuter. 

Taxikostnaden från Narita till Tokyo är skyhög – räkna med att betala runt 2 000 kronor. Ett betydligt billigare alternativ är att ta tåget Narita Skyliner Express/Yamanote line som kostar cirka 250 kronor. Taxiresan från Haneda till Tokyo kostar mindre än hälften av den från Narita, men du får nog ändå räkna med att punga ut med en tusenlapp. Även här finns ett betydligt billigare tågalternativ: en resa med Tokyo Monorail/Yamanote line från Haneda till Tokyo kostar runt 60 kronor.

I början av 1990-talet gick det ett direktflyg mellan Arlanda och Narita ett par gånger i veckan, men det lades ner på grund av dålig lönsamhet, och sedan dess har man kunnat flyga via till exempel Köpenhamn eller med Finnair via Helsingfors. Men i november meddelade ANA, det största japanska flygbolaget, att man kommer att börja flyga direkt mellan Stockholm och Tokyo, med start i början på juni 2020. Och ännu bättre är att flyget går till Haneda, alltså den flygplats som ligger närmast Tokyo. För den som bor närmare Kastrup än Arlanda kommer även SAS att börja flyga direkt till Haneda den 29 mars – en linje som ersätter bolagets nuvarande direktflyg mellan Kastrup och Narita.

LÄS MER: Nu måste alla som reser från Japan betala avgift 

Behöver jag visum för att resa till Japan?

Om du är svensk medborgare och ska stanna under 90 dagar behövs inget visum till Japan.

Hur kommer vädret i Tokyo att bli under OS?

Du kommer inte att behöva frysa, om man säger så. Dagsmedeltemperaturen i Tokyo i juli–augusti är normalt 28–29 grader, men under perioden 24 juli–9 augusti 2019 gick den upp till över 33 grader, med en luftfuktighet på över 80 procent.

Enligt Tokyo Metropolitan Government har ”the heat island effect” – ett fenomen där stadsområden bygger upp ytterligare värme – fått medeltemperaturen i Tokyo att stiga med ungefär tre grader under de senaste 100 åren.

Tokyos olympiska kommitté är förstås inte omedvetna om problemen. I somras lade de fram en 38-sidig plan med åtgärder för hur deltagare och publik ska kunna klara av extrema temperaturer, enligt Slate.com.

För att skapa ett svalt mikroklimat kommer man att ställa ut stora dimfläktar och plantera färgglada rader med blommor. Det kommer att finnas luftkonditionerade viloområden och sjukrum för dem som oundvikligen kommer att drabbas av värmeslag. Ishinkar och massor av elektrolyter kommer att finnas på plats för att svalka idrottarna, medan solglasögon och intensiv värmeträning ska skydda personalen. Man kommer också att se till att det finns gott om skugga och grönska, och planerar att distribuera fläktar och ispaket till åskådarna. 

Hur tar jag mig till och från arenorna under OS i Tokyo?

Kollektivtrafiken i Tokyo är utmärkt, men med detta sagt ska du naturligtvis vara ute i god tid inför ett besök på en olympisk arena. Hundratusentals turister väntas till staden, och köerna till säkerhetskontrollerna kan bli långa. Du bör också vara beredd på att behöva promenera en bit – säkerhetskontrollen kan ligga en bra bit från själva arenan, och många grenar är utspridda över ett större område. Det vore ju lite trist att ha åkt hela vägen till Tokyo och sedan missa tävlingens mest dramatiska ögonblick bara för att du kom för sent till bussen.

Det låter dyrt – går det att hitta gratisevenemang?

Absolut. Varje olympisk värdstad har alltid någon plats där utställare och sponsorer kan marknadsföra sina produkter. Den ligger ofta (men inte alltid) precis utanför den olympiska arenan. Spelens maskot springer runt, det finns olika interaktiva spel och utställningar, gigantiska storbildsskärmar visar livesändningar och höjdpunkter från spelen och så vidare. Det kan vara värt att gå dit bara för att få känna den olympiska pulsen, titta på människor och skaffa souvenirer (som ofta är gratis).

Dessutom finns det vid ett antal tävlingar som äger rum på allmänna platser. Okej, du kanske inte får se deltagarna vid start och mål, men du kan fortfarande se en stor del av tävlingen utan kostnad. De handlar om distansgrenar som inte får plats på en arena, och som går på stadens gator, i vattnet eller andra offentliga platser.

Det gäller exempelvis följande grenar:

Maraton och gång (inte i Tokyo, utan i Sapporo Odori Park, 80 mil från Tokyo)

Landsvägscykling (start i Musashinonomori Park)

Rodd, kanot och kajaking (Sea Forest Waterway)

Segling (Enoshima Yacht Harbour)

Triathlon (Odaiba Marine Park)

Andra smarta tips inför OS-besöket i Tokyo

Överväg att åka hem tidigt eller sent. Folk brukar komma till OS vid lite olika tidpunkter, men nästan alla åker därifrån samma dag eller två. Att åka dagen före avslutningsceremonin eller stanna kvar några dagar efter gör att du undviker den värsta trängseln och troligtvis kan få lite bättre pris på flygbiljetten.

Skaffa officiell info. För information om transport, platser, saker att göra och se, och mer är den officiella sajten för den lokala organisationskommittén en bra början.

Mer info: tokyo2020.org/en

Lägg till lite ”vanlig” turism. OS-stad eller ej – Tokyo och Japan är en fantastisk destination och kan bli ännu bättre under OS när till och med de icke-idrottsliga attraktionerna kommer att ryckas med i den olympiska yran och visa sig från sin bästa sida. Så passa på att besöka några icke-olympiska evenemang för att få en känsla för värdstaden och landet när du ändå är där.

LÄS MER: Storstadspuls och stillhet i kontrasternas Tokyo 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande